Losser Digitaal
Image default
Kunst

Zijn fotografische beelden nou kunst of niet?

Je zal waarschijnlijk een hoop mensen op de tenen trappen wanneer je durft te zeggen dat fotografische kunst geen kunst is. Maar tegenwoordig is de lijn tussen kunst en hobbykunst nogal aan het vervagen. Want wie bepaald dat iets kunst is? Met al die mobiele telefoons van tegenwoordig waar een miljoen megapixels in lijken te zitten kun je bijna net zo goed fotograferen als de spiegelreflexcamera’s waar professionals mee schieten. Hoe onderscheid je dan een hobbyist van een kunstenaar? 

 

De ontwikkeling door de jaren heen

 

De eerste foto die ooit is gemaakt komt uit de jaren ’30 van de 19e eeuw. Door de jaren heen is de technologie te fotograferen steeds geavanceerder geworden totdat er in 2003 de eerste spiegelreflexcamera werd verkocht. Op dat moment kwam er een spurt in de groei onder amateurfotografen.

 

Sinds het begin van de vorige eeuw proberen fotografen hun werk als fotografische kunst op de markt te brengen. Fotografie werd mede daardoor steeds meer geaccepteerd als echte kunst. Bekende artiesten zoals Andy Warhol werden een begrip in de kunstwereld en in de jaren ’60 werd fotografische kunst door de meesten erkend.

 

Steeds meer artiesten gingen de grenzen van hun camera opzoeken door de invloed van Warhol. De meeste mensen hebben wel een keer zijn werk gezien. De bekendste is wel de plaat van Marilyn Monroe in de meest fluorescerende kleuren in vier verschillende kleurstellingen.

  

Fotografische kunst met een boodschap

 

Vanaf 1968 wordt de jaarlijkse Pulizer Prize uitgereikt aan de fotograaf die het mooist een actueel nieuwsonderwerp kan vastleggen. Vaak zijn deze foto’s beladen met emotie en wordt er een verhaal mee verteld.

 

Vooral de emotie in een foto toont de fotografische kunst. Een foto van een kind in oorlogsgebied dat huilt in de armen van zijn moeder is daar zo’n voorbeeld van. Dit soort foto’s maken gevoelens los bij de kijker en spelen in op de emoties. Hierdoor kan een foto meer zijn dan alleen maar een foto, het wordt fotografische kunst.

  

Collage art

 

Tegenwoordig kunnen we met een laptop of een tablet en zelfs met telefoons onze foto’s bewerken. Met deze technologische verandering kun je ook complete foto’s zo bewerken dat ze helemaal echt lijken maar dat dus stiekem niet zijn. Creatievelingen gebruiken deze bewerkingsprogramma’s ook om collage art te maken waarbij meerdere foto’s met elkaar worden gecombineerd zodat er een illusie ontstaat. Ook dit valt onder fotografische kunst!

Gerelateerde artikelen

Snel een professionele schilder in Enschede vinden

Licht, beeld en geluid. Het draait allemaal om een brand experience

De magie van houtskool: een artistieke reis door tijdloze expressie