Losser Digitaal
Image default
Tech

Website optimalisatie – Hoe kan ik mijn website verbeteren?

U kent de situatie waarschijnlijk wel: u zoekt snel iets, gaat naar de website waar u denkt het te kunnen vinden, en dan ……. Er is niets! Wat is je doel? Nou, een laadpictogram waar geen einde aan lijkt te komen. Zelfs online kun je vast komen te zitten in een file. Wie weet heeft de eigenaar van uw site een soortgelijke ervaring gehad. Het is erg vervelend, maar gelukkig zijn er stappen die genomen kunnen worden om het probleem op te lossen.

 

Een trage website kan echt niet doorgaan.

Het is heel belangrijk om de laadtijd van uw website te optimaliseren. Anders zullen uw bezoekers snel verdwijnen en zal uw vindbaarheid op zoekmachines zoals Google afnemen. Met een goede webhostingdienst en een stabiele internetverbinding kunt u snel kortere laadtijden bereiken. Nog steeds niet snel genoeg? Dan zijn er nog een paar dingen die je kunt optimaliseren.

 

Waarom is mijn website traag?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een trage website. Eén daarvan is je eigen internetverbinding. Is het stabiel? Dan heeft uw website een korte laadtijd, wat vooral te maken heeft met uw hostingprovider en de optimalisatie van uw afbeeldingen, video’s en cache.

Wat zijn de nadelen van lange laadtijden?
Een paar extra seconden wachten op het laden van uw website lijkt misschien geen ramp. Maar vraag jezelf af: kun je ooit geduldig genoeg zijn om te wachten? Tegenwoordig moet alles “snel, snel, snel” zijn en als de site niet na een paar seconden laadt, heeft de bezoeker het al opgegeven. Hoe langer het duurt voordat uw site geladen is, hoe moeilijker hij te vinden is. Dat komt omdat zoekmachines uw website beoordelen op basis van langere laadtijden.

 

Hoe kan ik mijn website verbeteren?

Als u wilt weten wat u kunt doen om uw website en de toegankelijkheid ervan te verbeteren, en wat wij voor u en uw website kunnen doen, lees dan verder.

Hosting diensten

Zoek eerst en vooral een goede, snelle en betrouwbare hosting provider. Zij zullen ervoor zorgen dat hun servers beter reageren, waardoor de laadtijden automatisch korter worden. Ook zal een goede hosting provider voortdurend uw website in de gaten houden en u op de hoogte stellen wanneer deze overbelast is. Indien nodig zullen zij uw middelen verhogen.

Daarnaast is er de webmix die uw website technisch onderhoudt. Zij zorgen voor updates, patches en (pre-)caching van uw website om optimale prestaties te garanderen. We zullen later uitleggen wat caching is.

 

Afbeeldingen en video’s optimaliseren voor uw website

Afbeeldingen en video’s van hoge kwaliteit hebben vaak een grote bestandsgrootte. Wanneer deze bestanden niet correct worden geladen, kan dit leiden tot langere laadtijden. De schermresolutie en het apparaat waarmee de gebruiker uw website benadert, spelen hierbij een belangrijke rol.

Wanneer bijvoorbeeld iemand met een Android-telefoon en een kleine schermresolutie uw site bezoekt, wordt een ander bestandstype* en een andere resolutie* geladen dan wanneer iemand met een MacBook en een IPS/Retina-scherm (dubbele pixeldichtheid) laadt. Ook is het ongepast dat mensen die uw website op een mobiele telefoon bekijken automatisch een video te zien krijgen, want dat kost alleen maar data (dus geld). De oplossing is om de afbeeldingen (of placeholders) te vervangen.

Daarom bepaalt het laden van verschillende bestandstypen, afhankelijk van de schermresolutie, de laadtijd van uw website. Idealiter wilt u een zo klein mogelijk bestandsformaat met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. In ons Clou-project speelt dit soort site-optimalisatie een belangrijke rol.

*Bestandstypen verwijzen naar de combinatie van letters achter de bestandsnaam. Voor afbeeldingen hebben we de volgende extensies: .jpg, .png en .webp, voor audio- en videobestanden: .mp4, .ogv en .webm.

** Resolutie verwijst naar de grootte van de pixels op een scherm of afbeelding. Een HD-scherm heeft bijvoorbeeld een resolutie van 1920 x 1080 pixels. En ook de pixeldichtheid speelt een rol. Een standaardscherm heeft een pixeldichtheid van 72 ppi en een retina- of IPS-scherm heeft een pixeldichtheid van 144 ppi. U kent de situatie vast wel: u zoekt snel iets, gaat naar de website waar u denkt het te kunnen vinden en ……. Er is daar niets! Je kunt het op je website zetten. Ja, een laadpictogram waar geen einde aan lijkt te komen. Zelfs online kun je vast komen te zitten in een file. Wie weet heeft de eigenaar van uw site een soortgelijke ervaring gehad. Het is erg vervelend, maar gelukkig zijn er stappen die genomen kunnen worden om het probleem op te lossen.

https://webmix.nl/website-optimalisatie-hoe-kan-ik-mijn-website-verbeteren/

Gerelateerde artikelen

Scriptiestress? Laat Schrijfsterk.nl je Scriptie Schrijven

Met een e-ketel richting energietransitie.

Een zakelijke auto kopen: dit moet je weten