Losser Digitaal
Image default
Tech

Kookplaat kopen?

Bij het kopen van een kookplaat moet uw eerste overweging de maat zijn. De kleinste kookplaten beginnen met een breedte van 30 cm (met een maximum van twee kookzones), terwijl de grootste tot ongeveer 120 cm gaan. Hoewel alle kookplaten verschillend zijn, is de meest gebruikelijke maat 60 cm (met vier kookzones). Een grote 5 kookzone kookplaat is er ook in 90 cm. Deze zijn vaak inductie.

Uw tweede overweging zou de brandstofbron moeten zijn. In deze kopersgids zullen we de voor- en nadelen van elk uitleggen:

Gaskookplaten

Gaskookplaten zijn snel, krachtig en effectief. Ze zijn de favoriete kookplaat voor veel professionele koks en een blijvende favoriet in de thuiskeukens van Australië.

Voordelen:

Er is geen opwarmtijd – zodra u hem inschakelt, is hij aan. Veel mensen vinden dat de vlam een ​​nuttig visueel hulpmiddel is, zodat u in één oogopslag kunt zien of het verwarmingsniveau correct is.
Gas is een kostenbesparende en milieuvriendelijke energiebron.
Gas is compatibel met alle soorten kookgerei.
Wokken is gemakkelijker met gas, omdat de onderzetter voor gassen de ronde basis van de wok moet ondersteunen. (Zoek naar een model met een speciale wokbrander).
Sommige mensen geven er de voorkeur aan om de handmatige knopbediening op gaskookplaten te gebruiken (in tegenstelling tot elektronische aanraakbedieningen).

Nadelen:

Mogelijk is er in uw gebied geen aardgasaansluiting beschikbaar. Om dit probleem te omzeilen, kunt u mogelijk LPG gebruiken (d.w.z. flessen gas – zoals u zou gebruiken voor een barbecue), maar u moet een erkende loodgieter inhuren om de conversie uit te voeren.
Gaskookplaten produceren veel warmte, wat uw keukenomgeving warm en ongemakkelijk kan maken.
De open vlam vormt een potentieel veiligheidsprobleem – we hebben horrorverhalen gehoord over theedoeken die per ongeluk in brand vliegen of dat mensenhanden worden verbrand.
Het is het beste om te investeren in een gaskookplaat met een vlamuitvalapparaat dat op elk van de branders is gemonteerd – dat automatisch de gastoevoer afsluit als de vlam uitgaat. Gaskookplaten zonder deze functie zijn niet zo veilig.
Deze kookplaten kunnen een beetje lastig zijn om schoon te maken, omdat voedsel zich kan verzamelen rond de basis van de onderzetters.
Gasfornuizen passen niet erg goed bij een minimalistisch keukenschema.
Klik door naar onze Koopgids voor gaskookplaten voor meer informatie over gaskookplaten.

Elektrische kookplaten

Elektrische kookplaten zijn verkrijgbaar in twee soorten: massief en keramiek.

Massieve elektrische kookplaten zijn voorzien van zichtbare solide verwarmingselementen die meestal een rood licht in het midden van elke kookplaat bevatten om aan te geven wanneer de kookplaat in gebruik is.

Keramische elektrische kookplaten hebben een vlak glazen oppervlak. Het glas is versterkt om hitte te weerstaan, maar u moet er wel op letten dat u geen zware potten op het oppervlak neerstort. Veel mensen geven de voorkeur aan deze kookplaat omdat het gemakkelijk schoon te maken is en er goed uitziet.

Bepaalde modellen keramische elektrische kookplaten lichten rood op wanneer de kookzone in gebruik is.

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het kopen van een elektrische kookplaat:

Voordelen:

Over het algemeen zijn elektrische kookplaten de goedkoopste van het stel.
Ze zijn gemakkelijk te bedienen – u hoeft hem alleen maar aan te zetten en u kunt op weg.
Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, vooral als je een keramische kookplaat koopt. Dit komt omdat er geen groeven of onderzetters zijn waar voedsel zich ophoopt en zich ophoopt.
Moderne elektrische kookplaten hebben snelle opwarmtijden – veel sneller dan de elektrische kookplaten van weleer.

Nadelen:

Vergeleken met gas en inductie zijn traditionele elektrische kookplaten het minst energiezuinig.
Ze doen er ook het langst over om een ​​pan met water aan de kook te brengen.
Elektrische kookplaten zijn alleen compatibel met kookgerei met een platte bodem, wat een probleem kan zijn als u een wok wilt gebruiken.
U moet oppassen dat u geen krassen maakt op het platte glasoppervlak van keramische kookplaten. (Ze zijn gebouwd voor robuust gebruik, maar u moet er nog steeds op letten dat u zware potten op het oppervlak laat vallen).
Klik door naar onze Koopgids voor elektrische kookplaten voor meer informatie over elektrische kookplaten.

Inductie kookplaten

Inductiekookplaten zijn de laatste tijd ongelooflijk populair geworden, en terecht! Wat je ook leuk vindt om te koken, de kans is groot dat je fantastische resultaten krijgt met inductie.

Voordelen:

Inductie is ongelooflijk snel. Een inductiekookplaat brengt bijvoorbeeld veel sneller een grote pan water aan de kook dan gas. Dit maakt inductie een kostenbesparende en tijdbesparende keuze.
Inductie is ook uiterst nauwkeurig. Dit is vooral handig bij het bereiden van technisch veeleisende gerechten die een constante temperatuur vereisen.
In plaats van warmte van het element naar de pan over te brengen, werken inductiekookplaten door een elektromagnetische reactie met het metaal in de pot te veroorzaken. Simpel gezegd, de pan zelf wordt heet, niet de kookplaat. Zo voorkom je dat je keuken heet en ongemakkelijk wordt, en wordt koken ook een stuk veiliger.

Gerelateerde artikelen

Telefoon reparatie Utrecht bij GSM reparatie Centrum

Beter geïsoleerde elektrische boilers zorgen voor minder energieverbruik.

Hoe zorg je ervoor dat je elektrische fiets zo lang mogelijk mee gaat?