Losser Digitaal
Image default
Tech

De uitdaging van het implementeren van ERP-software

ERP-software is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Bedrijven die geen gebruikmaken van ERP-systemen leven simpelweg nog in de vorige eeuw. Daardoor missen ze heel wat kansen om extra verkopen te maken, processen efficiënter te laten verlopen en minder menselijke fouten te maken. Het implementeren en beheren van zo’n systeem is echter niet makkelijk. Daarvoor heb je partners, die het functioneel beheer Afas voor jouw bedrijf kunnen regelen. Met name het implementeren van zulke software kan moeilijk zijn. Omdat alle belangrijke bedrijfsdata vaak versnipperd is, moet deze bij elkaar worden gezocht en allemaal worden overgezet naar het ERP-systeem. 

Het managen van de implementatie van ERP-software 

Bij het implementeren van nieuwe zaken zijn er altijd zaken waar je tegenaan loopt in een bedrijf. Het implementeren van nieuwe zaken is dan ook niet makkelijk. Dat geldt zeker vor een ERP-systeem. Want het gaat om een behoorlijke omslag in alle lagen van het bedrijf. Voor de functionele Afas koppeling raad ik aan om een professional in te huren. Zo wordt de implementatie op technisch vlak al een heel stuk makkelijker gemaakt. Maar ook binnen de bedrijfscultuur zullen er dingen moeten veranderen om de implementatie van het nieuwe systeem succesvol te maken. En dat onderdeel zul je zelf moeten oppakken. 

Veranderen binnen een bedrijf is lastig maar noodzakelijk 

Het is moeilijk om grote veranderingen voor elkaar te krijgen in een bedrijfsomgeving. Je hebt te maken met verschillende teams, die allemaal hun eigen zienswijze en belangen hebben. Dat zorgt vaak voor wrijving. Niet iedereen binnen het bedrijf zal de nieuwe verandering zien zitten. Het is zaak dat de mensen die er negatief in staan, niet de overhand krijgen. Zo kunnen veranderingen namelijk falen nog voor ze goed en wel geïmplementeerd zijn. Voor het managen van veranderingen bestaan allerlei modellen. Een van die modellen is gecreëerd door beroemd bedrijfskundige JP Kotter. 

Veranderen in 8 stappen met Kotter 

Kotter ziet het proces van verandering als een proces dat in 8 stappen kan worden opgedeeld, verdeeld over 3 fasen. Te beginnen met het creëren van een klimaat van succes. Daarna worden mensen betrokken, en in de derde fase gaat het om het implementeren en vasthouden van de gemaakte verandering Voor een breakdown van de stappen, raad ik je aan om online verder te zoeken. Feit is dat je bewust bezig moet zijn met verandering binnen je bedrijf. Een gestructureerde aanpak is zeker geen overbodige luxe. Veel succes met de implementatie bij jouw bedrijf! 

 

Gerelateerde artikelen

Mogelijkheden camerasysteem huis

Complete set off grid zonnepanelen

VPN: Veilig gebruik maken van het internet.