Losser Digitaal
Image default
Kunst

Mechatronica en Robotica bij tentoonstellingen

Bij de moderne interactieve tentoonstellingen zie je steeds vaker Mechatronica (combinatie van mechanica en elektronica) en Robotica technieken gebruikt worden. Mechatronica is een technische discipline die bestaat uit een combinatie van meet-, en regel-, elektro- en besturingstechniek. Deze technieken vormen de basis voor de moderne interactieve tentoonstellingen vandaag de dag.  

Ook Robotica wordt steeds vaker toegepast in de moderne tentoonstellingen en musea. Mechatronica en Robotica kan zowel een interessant onderwerp zijn, als een technische oplossing. Het gebruik van Mechatronica en Robotica maakt de moderne tentoonstellingen innovatiever. 

Mechatronica Exhibit

Het gebruik van Mechatronica is niet voor iedere tentoonstelling interessant. Ook als het wel interessant is, verschilt de mate waarin het wordt gebruik enorm. Een mooi voorbeeld van een tentoonstelling of exhibit waar dit optimaal werd gebruikt was de levensgrote ‘Pinball Area’ uit het project van FIFA World Football Museum. Een combinatie van sensoren, schakelingen, PLC besturing, liften en puntentellingen zorgde voor een hoogstaande tentoonstelling op basis van mechatronica technieken

Museumbezoek dankzij Robotica

Steeds meer musea gaan over op deze trend: een museum bezoeken met behulp van een robot. Deze oplossing zorgt ervoor dat mensen ook in tijden van Corona toch een bezoekje kunnen brengen aan het museum. Het enige wat men er voor nodig heeft is een laptop of tablet waarmee zij de robot op afstand kunnen besturen. Maar deze oplossing is natuurlijk niet alleen een belangrijke innovatie in corona tijd. Ook als alles weer terug gaat naar normaal biedt deze innovatieve oplossing een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld slecht te been zijn of mensen die simpelweg te ver weg wonen om het museum fysiek te bezoeken. Middels de inzet van robots kunnen ook deze mensen een bezoekje maken door het museum. 

Nieuwsgierig geworden? 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw museuminrichting of tentoonstelling? Laat je dan adviseren door een adviseur en ontdek welke mechatronica of robotica oplossingen het beste passen bij jouw specifieke vraagstuk.

https://www.bruns.nl/

Gerelateerde artikelen

De magie van houtskool: een artistieke reis door tijdloze expressie

Theaterworkshop op school

Kunst aan de muur bij jou thuis