Losser Digitaal
Image default
Gezondheid

Jouw zwangerschap stap voor stap

Misschien had je al een vermoeden dat je zwanger was, omdat je al veranderingen voelde in en aan je lichaam. Maar de zwangerschapstest die je net hebt gedaan, laat nu echt zien dat je zwanger bent. Je hebt je hier al heel lang op verheugd en het zat al een beetje in de planning, of de zwangerschap is onverwacht en ongepland. Hoe dan ook, zwanger zijn is toch even wennen aan het idee dat er nu een kindje in je buik groeit.

Je bent nieuwsgierig, hoe groot is het vruchtje in je buik? Hoe groot zal het zijn over een paar weken? Kun je dan al zien dat het echt een kindje is? En vooral: hoe zal de ontwikkeling van je kindje de komende weken en maanden zijn, en wat kun je allemaal verwachten van je verloskundigenpraktijk?

8 weken zwanger

Met 8 weken wordt er een vroege echo gemaakt door de verloskundige, om te kijken naar het hartje van je kindje, hoe groot het kindje is en of het mogelijk een tweeling is, want dat kan natuurlijk ook nog. Het is het moment voor de verloskundige om jou of jullie beter te leren kennen en informatie te geven over bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de verloskundigenpraktijk. Ook kun je alle vragen stellen die je hebt. Houd rekening met je voeding en leefstijl nu je zwanger bent. Je verloskundige vertelt je precies wat je wel en beter niet kunt doen.

Ben je zwanger in Utrecht of omgeving? Dan vind je daar een fijne en professionele verloskundigenpraktijk voor een goede en betrokken begeleiding tijdens de zwangerschap.

10 weken 

Ben je 10 weken zwanger, dan is het tijd voor de termijnecho. Met deze echo wordt de uitgerekende datum bepaald en kijkt de verloskundige hoeveel groter je kindje alweer is geworden. Dit is ook moment om de mogelijkheden voor een prenatale screening te bespreken met de verloskundige. Deze screening is overigens niet verplicht.

12 weken

Wanneer je hebt gekozen voor een prenatale screening, vinden deze onderzoeken plaats tussen de 11 en 14 weken van je zwangerschap. 

13 weken

De 13 weken echo lijkt op de 20-wekenecho, en laat zien of je kindje geen afwijkingen heeft. Deze echo kun je alleen laten maken als je ook deelneemt aan een wetenschappelijk onderzoek en is dus geen standaardecho. 

14 weken

Dit is weer een bijzonder moment want nu kun je naar het hartje van je kindje luisteren. De verloskundige zal je vertellen dat het minstens twee keer zo snel klopt als jouw eigen hart. In deze periode blijft je kindje behoorlijk groeien en worden alle organen aangelegd. De verloskundige blijft jou en je baby goed controleren, dit gebeurt standaard bij ieder bezoek.

Wil je weten wat je kunt verwachten in de periode na de 14e week? Hier lees je het complete verhaal. Ben je zwanger in Nieuwegein en omstreken, hier vind je meer informatie over zwanger zijn.

https://www.degeboortezaak.nl/

Gerelateerde artikelen

Volledig herstellen na een kruisbandblessure

Effectieve Behandelingen voor ADD: Het Verbeteren van Focus en Concentratie

Het Verband tussen Een Verkeerde Houding en Musculoskeletale Problemen