Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Zelf een eigen WordPress website bouwen, dit is hoe je begint

Het is algemeen bekend dat vrijwel elk bedrijf vandaag de dag een website nodig heeft om online zichtbaar te zijn. Toch kan het voor veel ondernemers, vooral degenen die net beginnen, een uitdaging zijn om hun eerste website online te krijgen. Er zijn talloze websitebouwers beschikbaar, maar de doorlooptijden zijn vaak lang, de kosten lopen hoog op en de mogelijkheden lijken eindeloos, waardoor het soms lastig is om de juiste keuze te maken. Bovendien zijn veel ondernemers, zoals bakkers, fotografen en dakdekkers, in de eerste plaats zelfstandige professionals geworden omdat ze gepassioneerd zijn over hun vak, en een website lijkt dan meer een noodzakelijk kwaad. Is er geen manier om dit sneller, goedkoper en eenvoudiger te doen?

Natuurlijk is die er, bouw zelf een website met WordPress!

Natuurlijk is dat mogelijk, en daarom kiezen steeds meer ondernemers ervoor om zelf hun website te bouwen. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig – waarom iets zelf doen in plaats van uitbesteden als het sneller en makkelijker kan? Toch is het tegenwoordig vrij eenvoudig om zelf een website te maken, en dit is grotendeels te danken aan WordPress. Zelfs als je niet technisch bent aangelegd, kun je met WordPress een degelijke website creëren. En het hoeft ook niet maanden te duren, zoals vaak wel het geval is wanneer je een professional inschakelt.

Het zelf maken van een WordPress-website is relatief goedkoop omdat WordPress open source is, wat betekent dat je niet hoeft te betalen voor de CMS-software. Natuurlijk zijn er nog wel enkele vaste kosten, zoals voor een domeinnaam (inclusief e-mail) en meestal ook voor hosting bij een hosting provider. Echter, deze kosten vallen in het niet bij wat professionele partijen doorgaans vragen voor het ontwerpen en bouwen van een website, wat snel duizenden euro’s kan kosten. Dit is vaak een flinke investering voor een beginnende onderneming.

Er is echter één belangrijk nadeel aan het zelf bouwen van een website met WordPress: het kost tijd. Tijd die je niet kunt besteden aan je eigenlijke werkzaamheden. Soms betekent dit dat je ’s avonds of in het weekend aan je website moet werken. Of je dit ervoor over hebt, is natuurlijk aan jou. Het is echter belangrijk op te merken dat deze tijd niet verspild is. Naast kostenbesparingen en het uiteindelijke resultaat (snel een werkende website hebben) bouw je ook digitale vaardigheden op. Dat is ook waardevol. Wie weet, misschien wordt het bouwen van websites wel een nieuwe bron van inkomsten voor jou?

Hier zijn vijf stappen om jouw WordPress-website online te krijgen

Het opzetten van je eigen WordPress-website kan een beetje overweldigend lijken, maar het kan in vijf eenvoudige stappen worden gedaan:

Stap 1

Registreer je domeinnaam bij een hosting provider. Het is verstandig om te kiezen voor een Nederlandse hosting provider als je een Nederlands bedrijf bent, zodat je onder de Nederlandse wet- en regelgeving valt. Zorg ervoor dat de hosting provider WordPress-integratie ondersteunt.

Stap 2

Sluit een WordPress hostingabonnement af bij dezelfde provider waar je je domein hebt geregistreerd. Overweeg om ook e-maildiensten bij je domein te nemen voor een professioneel ogend e-mailadres.

Stap 3

Installeer WordPress voor je domein via je hosting provider. Zorg ervoor dat je tijdens de bouwfase je website nog niet zichtbaar maakt voor andere bezoekers.

Stap 4

Kies een WordPress-thema dat bij je website past. Een betaald thema kan je site onderscheiden van gratis websites en is de investering waard.

Stap 5

Voeg de juiste plug-ins toe aan je website. Kies de juiste plug-ins voor de specifieke behoeften van je site en zorg ervoor dat je niet te veel plug-ins gebruikt, omdat dit de prestaties van je site kan verminderen. Onderzoek en lees beoordelingen om de beste plug-ins te vinden.

Door deze vijf stappen te volgen, kun je snel en efficiënt je eigen WordPress-website lanceren.

Ben je na deze 5 stappen klaar?

Nee, je WordPress website moet nog gevuld worden en misschien loop je tijdens deze 5 stappen al tegen enkele “problemen” aan met het maken van een keuze. Misschien weet je niet welke hosting provider je het beste kunt kiezen, welk WordPress thema het beste is en welke plug-ins je het beste kunt gebruiken voor je WordPress website. Wellicht dat ze je bij Bestekeuze.nl verder kunnen helpen met het maken van een weloverwogen keuze, succes!

 

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de top 5 meest populaire tiktokkers

Een koffiebar huren met een echte barista!

Het coaten van je auto: Voordelen en nadelen