Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Wat is Intelligent Automation en wat is het verschil met Robotic Process Automation?

Robotic Process Automation is een nieuwe technologie die wereldwijd snel aan populariteit wint. Door middel van Robotic Process Automation, oftewel RPA, kunnen organisaties wereldwijd bedrijfsprocessen automatiseren – zonder de onderliggende software aan te passen. Virtuele medewerkers (robots) worden geprogrammeerd om repetitieve en tijdrovende bedrijfsprocessen te automatiseren. 

Denk als voorbeeld maar eens aan een facturatieproces. Een order wordt ingetypt in het facturatie of ERP systeem, en vervolgens wordt de factuur naar de klant gestuurd. Er kan nog een controle op het BTW nummer en bijvoorbeeld leveringsadres van de klant worden uitgevoerd indien mogelijk. Al deze taken zijn tijdrovend en repetitief, en medewerkers concentreren zich liever op bedrijfsprocessen die waarde toevoegen voor de klant.

Een robot kan deze repetitieve werkzaamheden overnemen. In dit geval leest de robot de order uit zodra deze binnenkomt of verwerkt is, klopt deze in het ERP systeem in, controleert adresgegevens en het BTW nummer op de website van de belastingdienst, en stuurt vervolgens de factuur naar de klant (en eventueel later een herinnering).

Het mag duidelijk zijn dat RPA een krachtige technologie is, die zonder al te grote investeringen een flinke impact kan hebben op de bedrijfsprestaties! Wanneer RPA wordt gecombineerd met andere (vaak slimmere technologieën) kan gesproken worden van intelligent automation. RPA bots zijn enkel in staat om op regels gebaseerde beslissingen te nemen -om een robot intelligenter te maken zal gebruik gemaakt moeten worden van technieken zoals artificiële intelligentie.

Wanneer robots met AI-algoritmes of chatbots worden gecombineerd is er sprake van intelligent automation, de robot beschikt dan namelijk over enige mate van intelligentie. Steeds meer bedrijven in Nederland maken al gebruik van Robotic Process Automation, of gaan zelfs een stap verder door AI in hun robots te implementeren!

Hoe start je met RPA?

De meeste organisaties die starten met RPA doen dit door eerst een Proof of Concept (PoC) uit te voeren. Tijdens de PoC wordt een eerste proces geautomatiseerd, en kunnen verbeterpunten voor een RPA traject worden gevonden. Hoe makkelijk is het bijvoorbeeld om accounts voor een digitale medewerker te creëren binnen de organisatie? En zijn de core applicaties waar de organisatie gebruik van maak wel geschikt voor RPA? Je komt er achter tijdens een PoC!

Gerelateerde artikelen

Redenen voor het kopen van een vakantiehuis aan de Costa Blanca

Tips voor het effectief leren van de Duitse taal

Tips voor het starten van je eigen onderneming