Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Leer hoe je een goede motivatiebrief schrijven

Een motivatiebrief is een document van één bladzijde waarin je in het kort uitlegt waarom je de ideale kandidaat bent voor een bepaalde functie. Het is meestal een soort inleiding die bij een CV wordt gevoegd of, in het geval van internationale studiebeurzen en cursussen, bij een aanvraagformulier. 

Het is belangrijk de motivatiebrief niet te verwarren met de sollicitatiebrief, waarin alleen specifieke informatie uit het cv wordt belicht die overeenstemt met de vereisten van de functie waarnaar je wilt solliciteren. De motiverende brief gaat verder dan de sollicitatiebrief, omdat hij argumenten geeft om door het bedrijf of de instelling te worden gekozen. Het idee is dus dat je dit enthousiasme in de tekst laat zien.

 

Hoe maak je een motivatiebrief?

De motivatiebrief mag niet langer zijn dan één bladzijde. Als je een motivatiebrief schrijven, moet je jezelf voorstellen, je achtergrond samenvatten en zeggen waarom je geïnteresseerd bent in de functie of organisatie waarvoor je solliciteert. 

 

Structuur

Uw brief moet ten minste drie alinea’s lang zijn (schrijf meer als je meer informatie te melden hebt). Het idee is dat het uit drie hoofddelen moet bestaan: 

– Inleiding: hier vertelt je wie je bent, wat je doet en waarom je solliciteert;

– Hoofdgedeelte: in dit gedeelte stelt je jouw prestaties voor, vertelt je over jouw competenties en vaardigheden en licht je jouw enthousiasme voor de kans toe. Gebruik waar mogelijk gegevens die aantonen wat je zegt;

– Conclusie: in dit laatste deel geef je aan hoe jij denkt een bijdrage te kunnen leveren aan het bedrijf of de studierichting en eindig je met het aangeven van je belangrijkste doel (deel uitmaken van het team bijvoorbeeld). Daarna dank je gewoon de aandacht van degene die de tekst leest. 

 

Belangrijke tips

Enige zorg en aandacht zijn nodig bij een motivatiebrief opstellen om deze op te laten opvallen tussen de anderen. Bekijk enkele tips om nu al rekening mee te houden. 

Lieg niet in de motiveringsbrief en overdrijf niet in de informatie. Recruiters zijn ervaren in het herkennen van leugens en een dergelijke vergissing kan jouw kansen om verder te komen in de selectieprocedure teniet doen. 

Probeer erachter te komen aan wie je schrijft en zet de naam van de persoon aan het begin van de tekst. Bestudeer de personeelsadvertentie en begrijp wat de belangrijkste vereisten zijn. Leg in de brief uit hoe je aan deze eisen voldoet. 

Doe onderzoek naar de waarden en de missie van het bedrijf of de onderwijsinstelling en toon aan dat je daarmee op één lijn zit. Als je de organisatie niet kent, onderzoek dan alles wat je over haar kunt vinden totdat je de werkelijke redenen ontdekt waarom je zich wilt aansluiten. Vergeet niet dat het bedrijf of de universiteit enig voordeel moet zien in het kiezen van jou. Het is belangrijk dat je jouw motivatie en enthousiasme voor de baan duidelijk maakt.

 

Proeflees de brief voor verzending

Lees en herlees de tekst. Vraag zo mogelijk iemand anders om het ook te lezen om te controleren op grammaticale of tikfouten. Elke fout, hoe eenvoudig ook, kan jouw imago schaden omdat ze kan worden gezien als een gebrek aan aandacht of een gebrek aan kennis van de taal. Besteed hier aandacht aan zodat je geen punten verliest door gebrek aan aandacht. 

Zet jouw contactgegevens aan het begin van de tekst. Het is belangrijk dat de recruiter geen moeite heeft om met je te praten om vragen te stellen of je uit te nodigen voor een gesprek. 

 

Gerelateerde artikelen

Oorbellen Goud: Het chique accessoire van alle tijden!

De verschillende soorten oorbellen en de geschiedenis van oorbellen

4 quick wins voor het opzetten van uw Fortigate firewall