Losser Digitaal
Image default
Wonen

Je tapijt weer helemaal als nieuw!

Tapijt heeft vele voordelen als vloerbedekking, maar gemorste drankjes kunnen vlekken maken en het dagelijkse leven eist zijn tol. Ontdek hoe je tapijt schoonmaakt met methodes voor stofzuigen, dieptereiniging en vlekverwijdering, zodat je tapijt er beter uitziet en een langere levensduur heeft.

 

Vloerkleden verwarmen een huis door kleur, motief en uitstraling te geven. Om een tapijt schoon te houden is echter een andere schoonmaakmethode nodig dan bijvoorbeeld een vloerkleed of een parketvloer. Door regelmatig te stofzuigen voorkom je dat vuil en gruis de geweven tapijtvezels aantasten. Tapijt moet echter ook regelmatig worden gereinigd om er op zijn best uit te blijven zien. Plan elke 12 tot 18 maanden een grondige onderhoudsbeurt voor uw tapijt (of vaker in drukbezochte ruimten). Als je lichtgekleurde tapijten hebt of als er kinderen of huisdieren op het tapijt zitten, dan kun je overwegen ze twee of drie keer per jaar een grondige schoonmaakbeurt te laten ondergaan.

 

Jouw tapijt kan langer mee gaan

Het reinigen van je tapijt is een geweldige manier om stof en andere allergenen te beperken, het kan zelfs hooikoorts symptomen verminderen wanneer het seizoen is. In een perfecte wereld zou je elke dag je beste stofzuiger tevoorschijn moeten halen – hoewel dit van groter belang is voor grote huishoudens met huisdieren en kinderen op sleeptouw.

 

Volgens Ian Allcock, supply chain sustainability manager, ScS(opent in nieuw tabblad), “kunnen tapijten in slaapkamers tien keer vuiler zijn dan een toiletbril, dus het is echt belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Stofzuig uw vloerbedekking ten minste eenmaal per week en gebruik natuurlijke reinigingssprays voor een snelle opfrisbeurt. Behandel vlekken zo snel mogelijk voor met een vlekverwijderaar en laat ze goed drogen voor je een tapijtreiniger gebruikt.

 

Vertrouw ons, je voegt jaren toe aan de levensduur van je tapijt. En schoonmaken telt ook als beweging, toch? Dan wat betreft een dieptereiniging: je zou je tapijten om de drie à vier maanden moeten wassen met een huishoudelijke tapijtshampoomachine. Nogmaals, als je veel kinderen en huisdieren hebt rondlopen, is het misschien een goed idee om je tapijt vaker dan om de drie maanden te wassen.

 

Behandel het tapijt

Behandel vlekken zo snel mogelijk, als dat mogelijk is. De meeste tapijten zijn tegenwoordig zo gemaakt dat ze een tijd lang bestand zijn tegen het binnendringen van vloeistoffen, dus als je ze meteen droog dept (niet wrijven!) met een schone doek, krijgt de vlek misschien niet de kans om in te harden. Behandel ingedrongen vlekken of sterk vervuilde plekken met de juiste tapijtvlekverwijderingstechniek. Veel tapijtvlekkenverwijderaars en behandelingen zijn te vinden in de keuken of in andere zaken die in huis zijn.

 

Gebruik een machine

Voor een grondige reiniging huurt het tapijt een schoonmaakmachine. Een tapijtreiniger kopen hoeft ook niet echt duur te zijn! (indien aanbevolen door de tapijtfabrikant) of huurt het een professioneel tapijtreinigingspersoneel in – zij helpen samen met jou de beste reinigingsoplossing te kiezen. Als een natte reiniging wordt toegepast (zie hieronder), zorg er dan voor dat het tapijt binnen 24 uur volledig droog is om te voorkomen dat er schimmel of meeldauw in het tapijt of de vulling ontstaat en dat het vocht de vloer eronder beschadigt.

https://omnimar.nl/93-tapijtreinigers

Gerelateerde artikelen

Wat is taxeren en wat kan een makelaar hierin betekenen?

Je eerste huis kopen?

Kun je nat hout stoken?