Losser Digitaal
Image default
Wonen

Deurbeslag gebruik en werkwijze

Stap 1: Bereid de deurbekleding of het deurkozijn voor
Doe eerst de deurbekleding of het deurkozijn open. Hopelijk is de deurbekleding goed geplaatst (tips op deze pagina om deurkozijnen hier correct te plaatsen) en is hij vierkant, waterpas en ‘in de wind’. Als de muren pas gepleisterd zijn, gebruik ik een oude stompe beitel om grote brokken pleisterwerk van de deurbekleding te schrapen en indien nodig een vlakschuurmachine om het verder schoon te maken.

Bij oude deurkozijnen moeten de oude deurstoppers misschien worden verwijderd en moet het kozijn een beetje worden teruggeschuurd terwijl ze eraf zijn om ze op te ruimen en het werk van de binnenhuisarchitect een beetje gemakkelijker te maken. Je kunt ze ook terugzetten waar ze horen voor je nieuwe deur (of een nieuwe plaatsen). 

Als het een buitendeurkozijn is, is het waarschijnlijk al sponning, het kan zijn dat u alleen de onderkant van de deur over de tochtstrip hoeft te sponzen. Daarover meer op deze pagina waar ik een buitenstaldeur ophang. Mocht hiernaast de beste deurbeslag zoeken? Kijk vooral even in Google naar een geschikte deurbeslag voorin je slaapkamer.

Als er nog geen deurstoppers in het frame zijn ingebouwd, stel dan uw combinatie vierkant in op de dikte van de deurrand (vaak 35 of 44 mm dik) en gebruik het om een ‚Äč‚Äčlijn te markeren vanaf het oppervlak van de voering op elke hoek zoals de foto hieronder. Doe dit ongeveer vijf centimeter naar beneden vanaf de bovenkant, en hetzelfde vanaf de vloer – uit de buurt van de scharnieren.

Sla een spijker halverwege op elke lijn die de deur gelijk met het frame houdt en ervoor zorgt dat deze niet doorvalt tijdens het aftekenen. Ik gebruik ovalen van 45 mm of ‘Lost-heads’ van 75 mm voor lichtgewicht/ply flush-deuren.

Zodra alle scharnierposities zijn gemarkeerd, verwijdert u de deur uit de voering, plaatst u deze in het zadel en wigt u deze met de scharnierzijde naar boven. Maak alle potloodlijnen vierkant met het combinatievierkant. Ik markeer scherpe duidelijke maar vage lijnen die later gemakkelijk weg te schuren zijn, en markeer alleen waar nodig – zet geen enorme lijn over de hele breedte van de deur! Iemand moet dat er later afschuren. Waarschijnlijk jij.

Plaats het scharnier zodanig dat de lengte ervan op de deurrand wordt gemarkeerd. Schuif het scharnier tot aan de lijn totdat het de ‘x’ bedekt en markeer het andere uiteinde (hoogte) van het scharnier. Stel de markeringsmeter in zoals getoond in de onderstaande afbeeldingen en schrijf de breedte van het scharnier in de deurrand, altijd werkend vanaf de voorkant van de deur en het frame. Deze methode (geen stanleymes) zorgt ervoor dat de deur aan de scharnierzijde altijd gelijk met het kozijn sluit.

Herhaal dit voor alle scharnierposities en stel vervolgens een andere meter in als je er een hebt die overeenkomt met de dikte van het scharnier (ik gebruik altijd twee markeermeters om insteltijd te besparen bij het ophangen van veel deuren). Schrijf dit ook in de zijkant van de deur en de voering.

Gerelateerde artikelen

My Home Office: een nieuwe manier van thuiswerken

Wat te overwegen bij het ontwerpen van jouw keuken

De beste makelaar in Assen