Losser Digitaal
Image default
Wonen

5 verschillende soorten wielen en hun eigenschappen

Geschiedenis van het wiel

Rond 3500 voor Christus is het wiel uitgevonden. Het wiel was aanvankelijk niet bedoeld voor transport, maar werd gebruikt voor de pottenbakindustrie. Rond 1600 voor Christus kwamen de eerste wielen met spaken tot stand in het Oude Egypte. In 800 voor Christus werd het wiel verder geïnnoveerd door gebruik te maken van een wendbare vooras. Hierdoor kon er naar verschillende kanten gestuurd worden. Dit pakte erg positief uit voor de landbouw. 300 jaar geleden werden wielen voor het eerst vervaardigd met een combinatie van hout en staal. Rond 1800 ontwikkelde zich dat tot een rubberen wiel. In de tweede helft van de 19e eeuw werden luchtbanden voor auto’s ontwikkeld. Tegenwoordig kunnen we niet zonder wielen. We gebruiken ze voor talloze dingen. Zelfs voor intern transport van meubels en apparaten. Tegenwoordig zijn wielen in alle soorten en maten te koop. Je kunt bijvoorbeeld nylon wielen kopen bij WielenOutlet, al is het ook mogelijk om rubberen of kunststof wieltjes te kopen

Zwenkwielen

Er zijn verschillende soorten wielen. Een bekende wielencategorie is zwenkwielen. Deze wielen zijn 360 graden draaibaar. Bovendien zijn er ook diverse typen zwenkwielen op de markt. Zo zijn er zwenkwielen met een rem, zwenkwielen met een vaste richtinginsteller, RVS zwenkwielen, gegalvaniseerde zwenkwielen en kunststof zwenkwielen. Opties genoeg dus. Het loopvlak is het deel van het wiel dat in directe aanraking komt met de vloer. Dit deel van het wiel kan worden gemaakt van verschillende materialen zoals rubber of nylon. Online zijn er genoeg webshops te vinden die wielen van dergelijke materialen aanbieden.

Andere soorten

Een ander soort wiel is het bokwiel. Deze wielen zijn vaak wat goedkoper dan zwenkwielen. Het bokwiel is uitermate geschikt om te verplaatsen over lange rechte stukken. Hoe smaller het wiel, hoe beter beweegbaar. Het bokwiel is ook onder te verdelen in allerlei soorten. Voor degenen die zich geen raad weten en geen keuze kunnen maken tussen bok- en zwenkwielen, is het aan te raden om een universeel wiel te kopen. Dergelijke wielen zijn aan te sluiten op elk type apparaat en meubel, zoals het streeploze wiel dat gebruikt wordt voor meubels. Verder worden de luchtbanden en de rubberen wielen volop gebruikt voor transportmiddelen zoals fietsen en auto’s. De luchtband is oplosbaar d.m.v. een ventiel. De luchtband is stevig door de interne druk en zeer geschikt voor transport evenals de rubberen band. Deze wordt vaak ingezet in magazijnen etc.  

Gerelateerde artikelen

Is een elektrische cv ketel van het merk DAT wat voor mij ?

Bescherm je scooter tegen diefstal: Ontdek de juiste scooter sloten!

Schilderwerk uitbesteden aan de Schilder uit Enschede