Losser Digitaal
Image default
Tech

Hoe kun je als ondernemer bijdragen aan het circulaire gebruik van IT-apparaten?

Een bijdrage leveren aan het milieu kan op verschillende manieren. Ook op het gebied van IT-apparatuur kunnen er nog grote stappen gemaakt worden om hier milieuvriendelijker mee om te gaan. Apparaten hergebruiken wordt bijvoorbeeld wel al veel gedaan, maar wat dacht je van een apparaat lenen? Hieronder staan verschillende manieren waarop je als ondernemer bij kunt dragen aan een circulaire economie.

Hardware opkopen

Oude hardware opkopen, er zijn verschillende bedrijven die dit doen en het scheelt voor jou als bedrijf een hele hoop werk. Iedereen heeft wel een paar oude apparaten ergens in een kast staan, ze zijn kapot of werken niet meer zoals het zou moeten, ze worden niet meer gebruikt. In plaats van deze oude apparaten stof te laten vangen ergens in een afgesloten kast, kun je deze beter laten afvoeren. Wanneer je de oude hardware laat afvoeren door een bedrijf, berekent het bedrijf de restwaarde van de apparaten. Deze restwaarde krijg je uitbetaald. Het voordeel dat hardware laten opkopen door een bedrijf, is dat de data professioneel wordt vernietigd van de apparaten. Hierdoor is er geen mogelijkheid dat de data in de verkeerde handen terecht komt. De apparaten die nog werkzaam zijn kunnen worden doorverkocht en hergebruikt. De apparaten die echt kapot zijn worden gerecycled. Hierdoor draag je als ondernemer bij aan de circulaire inzet van IT-hardware. Veel verschillende soorten apparaten kunnen worden opgekocht, waaronder: pc’s, laptops, beeldschermen, tablets, monitoren, smartphones, telefoons, printers en harde schijven.

Apparaten hergebruiken

Een andere mogelijkheid is om binnen je bedrijf oude apparaten te hergebruiken. Als je apparaten hebt liggen die nog prima functioneren is het zonde om deze niet te gebruiken. Oude data op de apparaten kun je laten verwijderen door dataverwijdering. Op deze manier wordt de data volledig van de datadrager verwijderd en loop je geen risico op het lekken van data. Het is natuurlijk belangrijk dat persoonsgegeven of vertrouwelijke informatie niet op straat komen te liggen. Ook voorkom je op deze manier dat de data gestolen kan worden, omdat het volledig wordt vernietigd. Wanneer er door middel van dataverwijdering geen oude data meer op het apparaat staat, is het apparaat klaar om hergebruikt te worden. Update de software en plaats er een nieuwe accu in als dat nodig is en het apparaat is weer zo goed als nieuw. Een apparaat hergebruiken is een stuk beter voor het milieu dan om telkens nieuwe apparatuur aan te schaffen. Daarnaast scheelt het ook nog eens een hoop geld. Nieuwe apparaten zijn een stuk duurder, dan dataverwijdering en een nieuwe accu.

Apparaten lenen

De aanschaf van nieuwe apparaten is een grote investering, apparaten lenen is ook een goede optie als ondernemer. Op deze manier betaal je niet voor het apparaat zelf, maar alleen voor het gebruik van het apparaat. Je betaalt een vast bedrag per maand, waar niet alleen het gebruik van het apparaat in zit, maar ook het onderhoud, de plaatsen en de afvoer van het apparaat. Hierdoor wordt er met Device as a Service een hoop werk uit handen genomen. Als er een apparaat kapot is of aan vervanging toe is zorgt Device as a Service ervoor dat het oude apparaat wordt afgevoerd en gerecycled of hergebruikt wordt. En zorgen ze ervoor dat je weer nieuwe apparaten krijgt, volledig geïnstalleerd en ze worden voor je geplaatst. Hierdoor draag je bij aan de circulaire economie, omdat het bedrijf de oude apparaten meeneemt en hergebruikt. Daarnaast ben je zelf minder kosten kwijt aan het kopen, repareren en onderhouden van de apparaten van de medewerkers. Een win-win situatie!

Met de bovenstaande punten draag je bij aan het circulaire gebruik van IT-apparaten en hiermee draag je bij aan de circulaire economie. Veel apparaten worden onnodig weggegooid, terwijl ze nog prima functioneren en zou er iemand anders heel blij mee kunnen zijn. Kijk eens of je nog oude apparaten hebt liggen die een tweede leven verdienen. Heb je apparaten die het écht niet meer doen, dan kun je deze recyclen, dat is altijd nog beter dan ze in de kast te laten liggen of ze weg te gooien.

Gerelateerde artikelen

Welke laptop moet ik kopen?

De lastechniek inzetten voor verbetering in je bedrijf

Hoe een app je werk veiliger kan maken