Losser Digitaal
Image default
Tech

Het gebruik van een balenpers

 

Een balenpers is niet voor iedereen een bekend, het is een machine die veel wordt gebruikt in de landbouw. Maar wat is een balenpers nu eigenlijk? Een balenpers is een machine die dingen samenperst tot balen. Een balenpers wordt gebruikt om hooi of stro of afval in een kleiner volume te persen. Zeker in de zomer zie je op het land allemaal balen stro of hooi liggen. Waar het nu allemaal automatisch wordt gedaan, was dat zeker vroeger niet het geval.

Het gebruik van de balenpers vroeger

In de jaren 60 begonnen de boeren met het gebruik van machines voor landbouw. Zo konden ze al mechanisch maaien, schudden en wiersen,  maar het hooi van het land halen kostten nog steeds veel tijd. Niet meer zo veel tijd als echt vroeger, waar met man en macht, vork voor vork het hooi werd geladen om vervolgens op een wagen geladen om het thuis, op de boerderij, weer vork voor vork op de hooizolder of in de hooiberg te krijgen. In d jaren 70 kwam daar verandering in in de vorm van geperst hooi. De eerste typen balenpersen waren meest lagedrukpersen, het hooi werd aan de ene kan in de machine geduwd en kwam aan de ander kant in de vorm van balen er weer uit. De balen werden met touw samengebonden. Draad was weliswaar sterker, maar afgebroken losse stukjes konden in het hooi terechtkomen.

Anno 2019

Tegenwoordig is het principe van een balenpers nog steeds hetzelfde, maar er is wel veel veranderd. Alles gaat nu mechanisch. De boer ruimt met een balenpers het hooi of stro op met de pick-up. Vervolgens komt het in de perskamer van de balenpers, hier wordt onder hoge druk het hooi of stro een grote baal wordt geperst. Ten slotte worden er stevige koorden of een net om deze baal gewikkeld. Soms wordt de baal hooi of stro ook nog weleens met plasticfolie ontwikkelt, dan blijft het langer bewaard. De balenpers is dus nog steeds een erg handige machine in de landbouw.Gerelateerde artikelen

Leer hoe u het beste beveiligingssysteem voor uw huis kiest!

Black Magic camera

Beamer huren: waar je op moet letten