Losser Digitaal
Image default
Tech

Hackers grote aanwinst voor veiligheid systemen zorgsector

Cybersecurity is vooral in de zorg van heel groot belang. En hoe kan je je systeem beter beveiligen dan met hulp van mensen die weten hoe systemen te kraken zijn? Er is een bijzondere wisselwerking tussen hacker en zorginstelling die door hun toedoen de zwakke plekken van een systeem blootlegt. Het betreft in die gevallen wel goedwilldende hackers, ook wel ethische hackers genoemd. Cybersecurity organisaties zijn alleen maar dankbaar voor hun hulp, ook al doen ze iets illegaals.

 

Wat is een ethische hacker?

Ethische hackers winnen terrein in de cybersecuritywereld. Het is niet dat ze vacatures zullen vervullen of bij een detacheringsbureau zorg staan ingeschreven. Deze groep techneuten opereert zelfstandig en kraakt in alle openbaarheid systemen met als doel de zwakke plekken in systemen van zorginstellingen aantonen. Zij worden ook wel healing hackers genoemd.

Stichting Z-CERT

Sinds 2017 helpt stichting Z-CERT een groot aantal Nederlandse zorginstellingen in de strijd tegen ransomware-aanvallen. Die aanvallen nemen in aantallen toe, wat zorginstellingen niet kunnen negeren. De analisten van deze instelling nemen dankbaar advies en hulp aan van deze ethische hackers. Deze hackers kiezen ervoor de kwetsbaarheid niet te misbruiken, maar een melding te maken bij de betreffende organisatie. Dat wordt een Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD) genoemd. De melding wordt in behandeling genomen en er wordt gekeken naar de ernst en echtheid van de melding. Hierop worden passende maatregelen genomen door de instelling. De hacker kan op allerlei manieren een beloning verwachten. Dit protocol staat meestal ook op de website vermeld. Zo worden hackers aangespoord informatie te delen.

Corona

Door de coronacrisis werden instellingen gedwongen verder te digitaliseren, wat ook de nodige kwetsbaarheden met zich meebracht. Zaken als consulten, medicijnbeheer, patiëntgegevens enzovoort is het nieuwe normaal geworden tijdens de coronacrisis. Daarom verwacht men dat 2021 het jaar wordt met een record aantal CVD-meldingen.
De toegevoegde waarde van ethische hackers wordt zo erg gewaardeerd dat er zelfs nagedacht wordt over een beloningssysteem voor hackers om zwakheden van beveiligingssystemen aan licht te brengen.

https://www.zorgdesq.nl/diensten/uitzenden-en-detacheren-zorg/

Gerelateerde artikelen

Hoe gebruik je een telefoonhoesje om je telefoon te beveiligen

Een lastechniek bedrijf van hoge kwaliteit

Rydon: duurzame fietslamp van Nederlandse bodem