Losser Digitaal
Image default
Tech

Een elektronisch toegangssysteem, hoe werkt het?

Een elektronisch toegangssysteem kan op diverse manieren toegang tot jouw bedrijfspand verlenen. Zo kan niet iedereen zomaar jouw terrein op of bedrijf in. Er zijn tegenwoordig diverse toegangssystemen op de markt waarmee je de toegang tot jouw bedrijfspand eenvoudig kunt regelen. Maar hoe werkt elektronische toegangscontrole precies? En welke voordelen heeft een elektronisch toegangssysteem jouw organisatie te bieden? Wij vertellen je dit en meer in dit artikel.

Zo werkt elektronische toegangscontrole

Het meest bekende elektronisch toegangssysteem is de kleine terminal. Dit is ook wel een kaartlezer die op de wand bevestigd is of op de plek waar de toegang gecontroleerd dient te worden. Dit systeem werkt op basis van slimme technologie die toegang verleent middels speciale toegangsbatches. Dit kan een pas zijn, maar ook een druppel of biometrische scan van je vinger of gezicht. De batches zijn gekoppeld aan de naam van medewerkers en hun functies. Zo kan gekozen worden de toegang te verlenen op basis van naam of functie. Wat de vingerscan betreft is het belangrijk dit met medewerkers af te stemmen. Dit is namelijk onderhevig aan privacy. Ook zitten hier strenge richtlijnen aan om misbruik te voorkomen.

Welke toegangspoorten zijn er?

Er zijn niet alleen speciale terminals die toegang kunnen verlenen tot bedrijfspanden. Ook op de parkeerplaats dient toegang verleend te worden, in de ontvangstruimte en verder zijn er diverse andere soorten toegangspoorten waar elektronische toegangscontrole wordt toegepast. Iedere soort toegangspoort heeft weer een ander doel. Denk bijvoorbeeld de controle per persoon, het tellen van het aantal personen per locatie, de snelheid van doorgang genereren, enzovoort. Het openen van de deur of poort gebeurt aan de hand van een badge of andere vorm van toegangscontrole. Voor ieder elektronisch controlesysteem geldt dat altijd inzichtelijk is welke medewerkers, bezoekers en leveranciers waar zijn. Deze informatie dient vanaf elk apparaat op te vragen te zijn. Hier moet je zelfs volgens de Arbowet over beschikken in geval van ontruiming. Wij hebben hieronder een aantal toegangspoorten voor je op een rij gezet.

Deuren

Wil je voor verschillende zones de toegangscontrole reguleren, dan kun je niet alleen voor terminals kiezen, maar ook de keuze maken om je deuren te beveiligen. Dit kan middels elektromagneten, waardoor personen de deur kunnen openen via een toetsenpaneel, verbinding met een badgelezer of een drukknop. Je kunt ook kiezen voor elektronische handgrepen en/of sluitplaten. Hierbij zit de intelligentie hem in de deurkruk en hoef je verder niets te doen met de deursponning.

Draaihekken

Het draaihek is een toegangsinstallatie die je kunt gebruiken om voetgangers individueel de toegang tot een bepaalde zone te verlenen. Dit draaihek is in twee richtingen instelbaar, zodat deze voor zowel inkomende als uitgaande werknemers te gebruiken is.

Slagbomen

Stel dat je een groot bedrijfsterrein hebt, dan kunnen slagbomen ervoor zorgen dat de inrit goed gecontroleerd wordt, voordat bepaald wordt wie toegang krijgt tot het terrein. Dit geldt voor verschillende voertuigen. De slagboom is voor zowel parkeerplaatsen als fabrieksterreinen geschikt. Het type bezoek hoeft hierbij niet gecontroleerd te worden. De slagroom zorgt er puur voor dat de voertuigenstroom op de locatie van jouw bedrijfspand wordt beheerd. Je kunt wel reguleren wie er toegang krijgt tot de parkeerplaats en het bedrijfsterrein.

De voordelen van elektronische toegangssystemen

Een elektronisch beveiligingssysteem voor je bedrijf heeft diverse voordelen te bieden. Welke vorm van elektronische controle je ook kiest, ze zorgen er allemaal voor dat je de veiligheid van jouw pand kunt controleren. Zo is het niet meer nodig om sleutels voor verschillende medewerkers bij te laten maken. En als medewerkers hun badge verliezen, kun je ze eenvoudig deactiveren. Ook kun je de toegangsinstellingen eenvoudig wijzigen als een medewerker naar een andere afdeling vertrekt of een andere functie krijgt. Elektronische toegangssystemen zijn altijd online in te zien en zeer gebruiksvriendelijk. Ook hebben ze de volgende voordelen:

– Het systeem is snel in gebruik

– Je krijgt inzicht in de toegangsgeschiedenis

– Je kunt de gegevens altijd en overal online inzien

– Je weet precies wie er in je bedrijfspand is en wanneer, wat ook noodzakelijk is bij calamiteiten

Zorg voor AVG proof toegangscontrole

Als je gebruik maakt van elektronische toegangscontrole, ben je wel gebonden aan regels. Je verzamelt immers persoonsgegevens. Dit komt doordat je de gegevens van medewerkers gebruikt om hen de toegang tot het pand te kunnen verschaffen. Stel dat je gebruik maakt van een druppelsysteem, dan heb je te maken met wettelijke regels. In 2018 is de AVG-wet van toepassing. Dit betekent dat vanaf die datum dezelfde privacywetgeving als in de EU geldig is. De Wet Bescherming Persoonsgegevens geldt hiermee niet meer. De AVG-wet breidt de privacyrechten van burgers uit en versterkt deze. Volgens de AVG-wet hebben burgers het recht om te weten of hun persoonsgegevens verwerkt worden. Zij dienen dus te weten dat je hun aanwezigheid registreert. Dit brengt ook andere plichten voor bedrijfseigenaren mee. Zo moet je ook weten wat je moet doen als het systeem gehackt wordt en gegevens op straat belanden. Hierbij komt een groot stuk beveiliging kijken. Het is dan ook altijd aan te raden om naast je keuze voor een elektronisch toegangssysteem ook te kiezen voor een goed beveiligingsteam.

https://www.primion.nl/

Gerelateerde artikelen

Apple Mobile Device Management

Het beste lasbedrijf in jouw omgeving

Complete set off grid zonnepanelen