Losser Digitaal
Image default
Tech

Complete set off grid zonnepanelen

Off grid leven groeit stevig in populariteit. Maar zonder energie kunnen we nog niet. Zonnepanelen zijn vaak de oplossing voor het leven off grid. Met een complete set off grid zonnepanelen ben je natuurlijk het snelste klaar. 

In 1 x een passende set waarvan alle componenten op elkaar aansluiten. Voor velen is het de beste oplossing voor een totaal pakket zonnepanelen te gaan. Simpelweg, omdat de schakeling van een On grid naar een off grid leven al meer dan genoeg uitzoekwerk met zich meebrengt.

Waaruit bestaat een compleet pakket off grid zonnepanelen?

Het is namelijk niet zo simpel als je zonnepaneel aansluiten op het stopcontact. Je hebt verschillende onderdelen nodig, namelijk: 

  1. Zonnepanelen
  2. Accuoplader
  3. Accu
  4. Omvormer
  5. Bekabeling
  6. Montagemateriaal

Je had waarschijnlijk al geraden, dat je binnen deze verschillende componenten van je complete pakket zonnepanelen verschillende opties hebt die wel of niet met elkaar samen kunnen werken. 

Wanneer je alleen al kijkt naar de zonnepanelen, dan zie je dat er niet 1 enkel zonnepaneel is dat de beste keuze is. In de gemiddelde webshop heb je al snel de keuze uit zo’n 10 verschillende panelen. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Een eerste stap om te bepalen waaruit je complete set zonnepanelen moet bestaan, is nagaan hoeveel stroom je ongeveer nodig hebt. Hiervoor kun je simpelweg op de energiemeter kijken om te kijken wat je verbruikt. 

Wanneer je “opnieuw” begint in je off grid tiny house bijvoorbeeld. Dan ziet je huishouden er waarschijnlijk een stuk anders uit. Het is niet gek dat je stevig inlevert op de vermeende luxe en wat van de elektronische apparaten achterwege laat. 

In dat geval kun je het vermogen van al je apparaten bij elkaar optellen. En daarbij een inschatting maken van hoe vaak en hoelang je deze apparaten gebruikt. 

Het vermogen in Watt bereken je door het voltage te vermenigvuldigen met ah, de milli-ampéres. 

Wanneer je weet hoeveel je dagelijks verbruikt, kun je aan de hand hiervan het aantal accu’s en zonnepanelen berekenen. 

Hoeveel panelen het dan zijn, is ook afhankelijk van het zonnepaneel dat je kiest, want ze leveren niet allemaal hetzelfde op. 

Hoeveel accu opslag heb je nodig?

Hiervoor ga je terug naar de rekensom die je eerder hebt gemaakt. Aan de hand van je dagelijks gebruik, kun je bepalen hoeveel accu-opslag je nodig hebt. Hierbij houdt je onder andere rekening met hoe diep je de accu’s ontladen kunt. 

Wanneer je dagelijks bijvoorbeeld 2.4 kWh verbruikt. Heb je een accu opslag nodig van minimaal 2.4 kWh. – Dit is niet gek in 1-persoons tiny house

Kies je voor loodaccu’s (AGM accu’s zijn populair voor een tiny house) dan mag je de accu’s maximaal tot de helft ontladen voor een optimale levensduur van je accu’s. 

Een lithium accu kun je al een stuk dieper ontladen. Tot max. 80-90%. Let er daarbij wel op dat je de accu niet compleet ontlaadt, dan kun je hem niet meer opladen en weggooien. 

Terug naar het voorbeeld: Je verbruikt dagelijks 2.4 kWh. Wanneer je voor AGM lood accu’s kiest heb je dus een capaciteit nodig van 4.8 kWh. Want, je mag ze maximaal tot de helft ontladen. 

Voor lithium is dat een stuk minder. 

Omvormer en acculader

Wanneer je weet welke accu’s en zonnepanelen je kiest, wordt de keuze in deze onderdelen al een stuk kleiner. Niet elke omvormer is geschikt voor elke combinatie. Hetzelfde geldt voor de acculader of laadregelaar. 

Bekabeling en montagemateriaal

Bekabeling en montagemateriaal is niet iets om op te besparen. Het is minstens net zo belangrijk hier goed materiaal voor te gebruiken. En uiteraard rolt dit als vanzelf voort uit de eerdere keuzes die je hebt gemaakt. 

Een complete set off grid zonnepanelen samenstellen?

Je ziet dat er nog al iets bij komt kijken om je complete set off grid zonnepanelen samen te stellen voor bijvoorbeeld je tiny house. Er komt veel bij kijken. Het is belangrijk je goed te laten informeren. Op https://superzelfvoorzienend.nl/complete-set-off-grid-zonnepanelen/ vind je meer informatie over zonnepanelen, accu’s omvormers etc.. Kortom, alles wat je nodig hebt om off grid te gaan.

https://superzelfvoorzienend.nl/complete-set-off-grid-zonnepanelen/

Gerelateerde artikelen

Op zoek naar computeronderdelen? Denk dan aan deze 5 opties!

Leer werken met een 3D scanner bij 3DLS

De beste iPhone opladers van 2021