Losser Digitaal
Image default
Recreatie

Hoe belangrijk is een constante waterdruk richting je elektrische boiler?

Hoe belangrijk is een constante waterdruk richting je elektrische boiler?

Woon je in een flat, of in een boerderij ver van de weg, of sta je op een camping?
Dan is de kans vrij groot dat de waterdruk bij jou niet optimaal en gelijk is. 

 

Het waterleidingnetwerk:

Waterdruk is de kracht waarmee het water uit je kraan stroomt. 

De waterdruk in Nederland is overal gemiddeld 3 bar. Ook bij jou thuis komt in de meeste gevallen het water binnen met een waterdruk van 3 bar.

Maar de waterdruk in huis kan niet overal 3 bar zijn. Zo kan het zijn dat in een woning met meerdere verdiepingen, dat, op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk afgenomen is.
Ook kan de waterdruk schommelen per verdieping. Dit kan zo zijn als je op de beneden verdieping veel water verbruikt. De waterdruk op de bovenste verdieping zal dan minder zijn.

 

Wat doet een drukregelaar en waarom is het zo belangrijk deze te plaatsen als je in een flatgebouw of een huis ver van de weg woont?

 

De elektrische boiler:

Iedere elektrische boiler heeft een maximale werkdruk welke wordt aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die opgebouwd wordt in de elektrische boiler (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).

Iedere elektrische boiler (evenals een gas boiler) moet volgens Europese normen gedurende een korte periode een hoge druk aankunnen. 
Echter; een boiler die een langdurige periode een hoge werkdruk (de druk in de boiler) heeft, kan defect raken.

Dit is de reden waarom de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger mag zijn dan de door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als je op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zou plaatsen, zal deze zeker gaan lekken en zal er inwendig veel kalk gaan ontstaan. In zo’n inlaatcombinatie zit een terugslagklep. Deze terugslagklep zorgt ervoor dat het water niet terug kan gaan lopen naar het waterleidingnetwerk. Daarnaast is de inlaatcombinatie voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog mocht zijn.

 

Drukregelaar (drukreduceerventiel):

Dit is dus niet de inlaatcombinatie/overdrukventiel, maar een apparaat dat de druk regelt. Deze kan zo worden ingesteld, dat de druk achter het ventiel niet hoger kan worden dan 3 bar. De oplossing dus als er in het gebouw drukverschillen zijn. De drukregelaar voorkomt veel schade en lekkage aan de boiler maar ook aan je wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.

Let wel op! Monteer de drukregelaar zo dicht mogelijk na de meter.
Dan heeft het hele huis er baat bij.

De juiste volgorde van monteren is;
watermeter – drukregelaar – inlaatcombinatie – boiler.

 

Flatgebouwen:

Vaak is er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp aanwezig (de hydrofoor). Deze pomp zorgt ervoor zorgt dat ook de bovenste verdieping nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus pak ‘m beet 7 bar zijn terwijl er op de bovenste verdieping nog maar 2 Dit kan sterk afwijken per moment, wanneer er bijvoorbeeld veel water verbruikt wordt. Je kunt je voorstellen dat, als er op de onderste verdieping veel water wordt verbruikt de bovenste verdieping geen waterdruk meer heeft.

Dit kan funest zijn voor een (elektrische) boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant nadrukkelijk opgegeven waterdruk, maar tevens omdat de bovenste verdieping te weinig waterdruk krijgt. Dit met kortsluiting (veroorzaakt door droogstaande elementen) of lekkage (door een te hoge druk) als gevolg.

Dit is dus eenvoudig op te verhelpen met drukregelaars die de druk in iedere woning of op een verdieping regelt.

 

 

Kijk voor verdere informatie over elektrische boilers, drukregelaars en aanverwante elektrisch aangedreven producten een op de overzichtelijke website van elektrischeboiler.eu.

 

 

https://elektrischeboiler.eu/categorie/accessoires/service-onderdelen/

Gerelateerde artikelen

Elektrische sloep: de toekomst van het varen

De Keuze tussen een Overdekte 3 Wiel Scooter en een Brommobiel Kopen

Dit moet je weten over de hond registreren