Losser Digitaal
Image default
Recreatie

Alles over een snelvarende sloep

Er zijn verschillende soorten sloepen, maar wat is een sloep nou eigenlijk? Een sloep is eigenlijk gewoon een bootje waarmee je indien je in het bezit van het juiste vaarbewijs bent in vrijheid op het water kunt varen. Omdat er diverse soorten sloepen zijn is de ene sloep natuurlijk sneller dan de ander. Sloepen worden vaak ook meegenomen op grote cruiseschepen voor noodgevallen zoals het zinken van het schip. De sloepen die hierbij aanwezig zijn kunnen ook best snel zijn, maar zijn niet specifiek gebouwd met het doel snel te zijn.

Wat kun je met een snelvarende sloep?

Een snelvarende sloep is een attractie die als erg leuk wordt ervaren onder vaarliefhebbers. Wanneer een sloep zeer snel is heeft deze in de meeste gevallen extra stevige achtersteven. Wanneer je snel vaart is het eigenlijk alsof je je auto in zijn sportstand zet. Je zult merken dat de sloep snel optrekt en behoorlijk wat vaart maakt. Echter zal de sloep ook aanzienlijk een stuk meer brandstof verbruiken. Een sloep die meer dan 20 kilometer per uur kan varen beschikt meestal over een vermogen van meer dan 20 pk. Vaak worden sloepen die de mogelijkheid hebben erg snel te varen ook ingezet voor diverse watersporten. Veel mensen maken regelmatig gebruik van deze gelegenheden als hobby.

Verschillende categorieën sloepen

Sloepen zijn er in verschillende soorten en maten en uiteraard ook met verschillende specificaties, zo ook de sloepen van Just Marine. Ook de snelheden van de sloepen kunnen erg variëren. De specificaties van een sloep in combinatie met de maximumsnelheid ervan kan bepalen in welke categorie de sloep valt. Indien de maximumsnelheid van een sloep hoger ligt dan de 20 kilometer per uur valt deze eigenlijk al direct in de categorie “snelle motorboot”. Met deze categorie sloep mag je in principe op de Nederlandse wateren varen, bijvoorbeeld in over rivieren en bepaalde sloten. Je dient echter wel te beschikken over een vaarbewijs. Om te mogen varen over zeeën gelden echter andere regels. Zeeën zijn immers een stuk gevaarlijker en de weersomstandigheden kunnen er ook zeer heftig zijn. Zelfs bij grotere boten en schepen moet er om de zee op te gaan aan grote voorwaarden worden voldaan. 

Wat als je de maximumsnelheid overtreedt?

Net als met auto rijden heeft het varen met een sloep, ongeacht hoe snel je sloep kan gaan ook een maximumsnelheid. De maximumsnelheden kunnen erg variëren per plek maar tevens per boot of sloep die je hebt. Indien je de maximumsnelheid overtreedt kunnen hier net als in het autoverkeer boetes tegenover staan. Zo kun je bij het overtreden van de maximumsnelheid tot 15 kilometer per uur een boete krijgen van tussen de 100 en 150 euro. Wanneer u meer dan 25 kilometer te snel vaart kunnen de gevolgen zelfs groter zijn dan slechts een geldboete. In dit geval is het best mogelijk dat u voor de rechter dient te verschijnen. Er staan overigens ook forse boetes tegenover het varen zonder vaarbewijs. Deze boetes kunnen oplopen tot wel 600 euro. Er staat ook een boete op indien je wel in het bezit bent van een vaarbewijs maar deze niet kunt tonen. Deze boete bedraagt 85 euro. Verder dient je sloep te voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moet de sloep beschikken over een noodstopschakelaar en moet er aan boord een brandblusser aanwezig zijn van minimaal 2 kilogram. Daarnaast moeten er minimaal zoveel zwemvesten als passagiers aan boord aanwezig zijn voor de nodige veiligheid. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Just Marine of bezoek de showroom in Heerhugowaard.

https://www.justmarine.nl/boten/sloepen.html

Gerelateerde artikelen

Waarom is een brievenbuspakket de beste manier om jouw pakketjes te versturen?

Uw gids voor het huren van een boot voor uw volgende vakantie of reis

Wat is Mindfulness?