Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Zzp’er worden? Dit moet je weten!

Wilt u gaan ondernemen en overweegt u om zzp’er te worden? Dan vraag u zich misschien af wat eigenlijk precies de betekenis is van de term zzp? De afkorting ‘zzp’ staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Er wordt vaak naar een zzp’er verwezen als ‘iemand die voor verschillende bedrijven/opdrachtgevers werkt’. Wat opvallend is, is dat de afkorting ZZP helemaal in onze samenleving is geïntegreerd, maar dat deze term juridisch eigenlijk geen betekenis heeft. Oftewel, ‘ZZP’ is geen rechtsvorm. Samen met boekhouderzzp.com geven we tekst en uitleg hierover in dit artikel.

Er bestaat geen vaste definitie voor zzp’er

Elke onderneming of ondernemer heeft een bepaalde rechtsvorm. Denk aan rechtsvormen, zoals onder meer de eenmanszaak Vennootschap Onder Firma (VOF), een Stichting, Vereniging of een Besloten Vennootschap (BV). Hoe zit dat dan als u ‘zzp’er’ bent? ‘Zelfstandige zonder personeel’ en de afkorting ‘ZZP’ zijn geen officiële begrippen. Er bestaat hier dan ook geen vaste definitie voor. U kunt als zzp’er kiezen uit diverse rechtsvormen. De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. Wilt u met een ander gaan samenwerken, dan is een Vennootschap Onder Firma interessant. U kunt echter ook als zzp’er een BV oprichten of voor een andere rechtsvorm kiezen. 

Wat is dan precies de betekenis van ZZP?

Hoewel er dus geen vaste definitie voor ZZP bestaat, kunnen we toch een aantal voorwaarden omschrijven die van u een zzp’er maken. Op de eerste plaats bent u ondernemer en op de tweede plaats hebt u geen personeel. Kortom, u voert uw werkzaamheden zelfstandig uit voor diverse opdrachtgevers zonder dat er sprake is van een dienstverband. Het is belangrijk dat de Belastingdienst u als zelfstandig ondernemer ziet, want anders moet uw opdrachtgever loonheffing en premies voor de werknemersverzekering betalen. U draagt als zzp’er alle risico’s van uw werkzaamheden. Daarbij zijn uw activiteiten gericht op winst maken. 

 

Is er verschil tussen zzp’er en freelancer?

De termen ‘zzp’er’ en ‘freelancer’ worden vaak door elkaar gebruikt. Ze betekenen eigenlijk hetzelfde, hoewel de term zzp’er ruimer wordt opgevat. Zzp’er werd voorheen vooral gebruikt in de bouw en landbouw. Nu gebruiken vooral zelfstandigen in de dienstensector het begrip zzp’er. ‘Freelancer’ wordt meer gebruikt in de communicatie, vormgeving en journalistiek. Wist u dat het begrip freelancer al meer dan 200 jaar oud is? De schrijver Sir Walter Scott had het in zijn boek Ivanhoe (1819) over ‘free lances’, evenals de schrijver Thomas N. Brown in The Life and Times of Hugh Miller (1809). Ze schreven over ‘vrije lansen’, oftewel over huurlingen. Dit waren soldaten die geen trouw zworen aan één vaste heer. Ze verleenden hun diensten aan de hoogste bieder.  

Wilt u ook graag zzp’er worden?

Wist u dat het grootste gedeelte van de zelfstandig ondernemers in ons land zzp’er is? Dit is namelijk een hele toegankelijke manier om ondernemer te worden. De Kamer van Koophandel berichtte dat er per 1 januari 2021 bijna 1,1 miljoen voltijd zzp’ers in Nederland zijn. Wilt u zich hier binnenkort ook onder scharen, maar wilt u daarbij wel graag hulp en advies op administratief, financieel en fiscaal gebied? Lees dan ook de tips op de website van de Kamer van Koophandel.

 

Gerelateerde artikelen

Waarom je administratie uitbesteden?

Veilige rijplaten huren

Hoe verlichting kan zorgen voor een duurzamer kantoor