Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Waarom je moet kunnen vertrouwen op je algemene voorwaarden

Als onderneming zal je elke dag opnieuw worden blootgesteld aan verschillende risico’s. Het is in de praktijk echter zo dat we ons hier vaak niet bewust van zijn. Om ons in te dekken tegen bepaalde risico’s sluiten we een aantal verzekeringen af, maar het spreekt voor zich dat deze ons nooit over de volledige lijn kunnen indekken. Om ervoor te zorgen dat je in het slechtste geval in de rechtbank altijd over bepaalde bepalingen beschikt om op terug te kunnen vallen kan het de moeite waard zijn om algemene voorwaarden te laten opstellen. Eigenlijk kunnen we het zelfs sterker uitdrukken, wanneer het echt de slechte weg opgaat zouden de algemene voorwaarden van je bedrijf zomaar het verschil kunnen betekenen tussen je redding en je ondergang. Lees vooral snel verder!

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn zoals de naam reeds laat vermoeden de algemene voorwaarden waar een bedrijf in verschillende situaties op terug kan vallen. Het kan hierbij niet alleen gaan om de situatie waarin er bijvoorbeeld een schadeclaim is ontvangen. Wat namelijk bovendien ook te denken van de situatie waarin er bijvoorbeeld sprake is van een juridisch geschil of een betalingsachterstand van een klant? In al deze verschillende gevallen is het belangrijk om te kunnen verwijzen naar bepaalde voorwaarden waar de klant zich mee akkoord heeft verklaard. De algemene voorwaarden moeten daarvoor zorgen. Ze kunnen je bedrijf dan ook heel wat problemen besparen.

Wat moet er allemaal in worden opgenomen?

De algemene voorwaarden van een bedrijf zijn een behoorlijk lijvig document. Vroeger werd ervoor gekozen om deze voorwaarden steevast op de achterzijde van de factuur te drukken. Tegenwoordig is dat echter niet langer het geval. Dit simpelweg omdat de voorwaarden daarvoor veel te lang zijn geworden. Binnen de structuur van de voorwaarden worden er dan ook altijd verschillende onderverdelingen gemaakt. Denk hierbij onder meer aan de financiële voorwaarden, maar ook aan de rechten en de plichten van zowel het bedrijf als de klant. Daarnaast zijn er ook nog de voorwaarden die betrekking hebben tot mogelijke juridische geschillen, etc. Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat er in de algemene voorwaarden zeer veel moet worden vermeld.

 

Rocket Lawyer – Juridische Zaken Makkelijk Gemaakt.

 

Kan je zelf je algemene voorwaarden opstellen?

Op zich zou je ervoor kunnen kiezen om gewoon zelf de voorwaarden voor je bedrijf op te stellen. In de praktijk moeten we echter zeggen dat dit helemaal niet wordt aangeraden. Voor het merendeel van de mensen geldt namelijk dat ze lang niet over voldoende juridische kennis beschikken om een dergelijk zeer belangrijk document te kunnen opstellen. Voor velen geldt dan gewoon dat ze, ze downloaden van het internet. In principe is het niet zomaar toegestaan om voorwaarden van een andere partij gewoon over te nemen. Bovendien is het ook nog eens zo dat deze voorwaarden wellicht niet één op één gelden voor jouw bedrijf.

Omwille van bovenstaande redenen wordt het in de praktijk zeker en vast nooit aangeraden om zelf je voorwaarden op te stellen. Het beste kan je er dan ook voor kiezen om deze taak uit te besteden aan een ervaren jurist of advocaat. Hij of zij zal je namelijk perfect kunnen adviseren over de voor jouw onderneming meest optimale algemene voorwaarden.

Gerelateerde artikelen

Recruitment marketing inzetten om geschikt personeel te werven

Verschillende soorten marketing

Waarom ieder bedrijf SEO moet gebruiken