Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Hypotheek voor DGA

Een hypotheek voor DGA is een gespecialiseerd product, dat slechts door een beperkt aantal banken wordt aangeboden. Een hypotheek voor DGA wordt altijd gebruikt voor de financiering van de woning van de ondernemer. Maar als directeur grootaandeelhouder (DGA) heb je te maken met andere voorwaarden dan wanneer je een eenmanszaak hebt of gewoon als directeur inkomen ontvangt uit je bedrijf. De meeste hypotheekadviseurs zien het aanvragen van een hypotheek voor DGA als een bijzonder en ingewikkeld proces en bieden dit niet aan. Wanneer je toch een hypotheek voor DGA wilt afsluiten wordt aangeraden om daarvoor specialisten in te schakelen.

 

Wat is er zo lastig aan een hypotheek voor DGA?

Als iemand directeur grootaandeelhouder is, zorgt hij ervoor dat de inkomsten uit zijn bedrijf zo laag mogelijk worden gehouden. Dat is fiscaal aantrekkelijk. Bij het aanvragen van een hypotheek voor DGA kan dit er echter toe leiden dat je geen hypotheek of slechts een hypotheek kunt krijgen voor een laag bedrag. Dat is meestal onterecht, omdat er in het bedrijf voldoende kapitaal is om een hogere hypotheek te kunnen nemen. Bij een hypotheek voor DGA wordt het lage inkomen omzeild door te werken met een toetsinkomen. Daar is het bedrijfsresultaat in meegenomen. Het berekenen van het toetsinkomen kan erg ingewikkeld zijn, omdat DGA’s vaak meer dan één bedrijf hebben.

 

Bedrijfsanalyse voor een hypotheek voor DGA

Als je een hypotheek voor DGA wilt afsluiten zal er een bedrijfsanalyse plaats moeten vinden van alle bedrijven waarbij de DGA is betrokken. Dat betekent dat van de voorgaande drie boekjaren de jaarcijfers moeten worden overlegd. Deze worden gebruikt om het toetsinkomen te bepalen op basis waarvan de beslissing om een hypotheek voor DGA te verstrekken wordt genomen. Bij het beoordelen van de bedrijfsresultaten wordt verder gekeken dan slechts naar de jaarcijfers. Ook de branche waarin het bedrijf actief is, de toekomstverwachting en de mogelijke kansen en risico’s worden meegenomen.

 

Alternatieven voor een hypotheek voor DGA

Het is niet altijd mogelijk om een hypotheek voor DGA te krijgen die hoog genoeg is om de woning te kopen waar je als ondernemer naar op zoek bent. Dat kan komen doordat je bedrijf nog geen drie jaar bestaat, maar ook doordat je een te laag inkomen uit het bedrijf hebt. Als een hypotheek voor DGA niet toereikend is, kan er worden geprobeerd om een deel van de winst van het bedrijf mee te nemen in het toetsinkomen. Dat kan alleen bij financieel gezonde bedrijven.

 

Bron: Finaforte.nl

 

Gerelateerde artikelen

Goed contact met jouw klanten

Zo maak je op de juiste manier gebruik van offline promotie

De beste tips om uw iPad optimaal te gebruiken