Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Ervaar het gemak van een neuswiel voor de aanhangwagen

Een neuswiel is een belangrijk onderdeel van een aanhangwagen. Hoewel een neuswiel niet verplicht is, is het wel veilig en praktisch er één op de aanhanger te hebben. Heeft u geen neuswiel op de aanhangwagen? Dan kunt u er een laten monteren, of dit zelf doen.

Wat is de functie van een neuswiel

Een neuswiel zit voor op de aanhanger en geeft extra steun zodat u een enkelas aanhanger horizontaal kunt zetten. In plaats van op de kogelkoppeling, rust de aanhangwagen op het uitgeschoven neuswiel. Bovendien wordt het manoeuvreren met een losgekoppelde aanhanger makkelijker met een neuswiel, omdat u niet tegelijk hoeft te duwen of trekken en de dissel hoeft op te tillen; de aanhanger steunt op het neuswiel.

Een neuswiel is nadrukkelijk niet bedoeld om zware lasten te dragen of om uitgeschoven te worden tijdens het rijden. Het is ook niet de bedoeling dat u het neuswiel gebruikt om de aanhanger hoog genoeg op te drukken om de disselkop over de trekhaak te krijgen. Hierop is het neuswiel voor de aanhanger niet berekend en er ontstaat een te hoge kogeldruk. Onjuist gebruik kan niet alleen schade toebrengen aan het wiel, maar ook aan de trekdissel van de aanhanger.

Neuswielklem voor een neuswiel op de aanhanger

Een neuswielklem zorgt ervoor dat het neuswiel tijdens het rijden op zijn plek blijft zitten en niet onverhoopt naar beneden schiet. Bovendien gaat het neuswiel met een klem niet ‘zwabberen’ tijdens het rijden als u het wiel niet strak genoeg heeft vastgezet.

Welk neuswiel heb ik nodig voor een aanhanger

Welk neuswiel u nodig heeft voor uw aanhangwagen hangt af van het type en het gewicht van de aanhanger.

Buisdiameter

Neuswielen worden geleverd in diverse buisdiameters: 35 millimeter, 48 millimeter en 60 millimeter. Een buisdiameter van 35 millimeter heeft het minste draagvermogen en is geschikt voor een lichte aanhanger. Voor een ongeremde aanhanger en bijvoorbeeld een boottrailer is een 48 millimeter buisdiameter geschikt. Voor een (zwaardere) geremde aanhangwagen kiest u voor een buisdiameter van 60 millimeter.

Stalen of kunststof neuswiel

U heeft de keuze uit een stalen of een kunststof velg. Een velg van staal is zwaarder, maar is sterker dan een kunststof velg. Voor een kunststof velg wordt vaak gekozen als als iedere kilo voor het laadvermogen telt, zoals bij een caravan.

Wanneer is een neuswiel aan vervanging toe

Een neuswiel voor de aanhanger is het onderdeel dat het meeste aan slijtage onderhevig is. Het is dus verstandig het wiel regelmatig te controleren en het te vervangen als het versleten is. Dit ziet u aan het profiel van het wiel. Ook kan het wiel lek raken of in de loop van de jaren broos worden, vooral als u de aanhanger niet vaak gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Stucadoorsbedrijf de Vries – Stukadoor Leiden & Stukadoor Den Haag

Redenen voor het kopen van een vakantiehuis aan de Costa Blanca

Voordelen van een belasting advocaat bij advocatenkantoor Tilburg