Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Bedrijfsovername financieren, hoe doe je dat?

Wil je een bedrijf kopen is het regelen van financiering een belangrijk onderdeel. Het begint bij (een deel) eigen vermogen, want als jij geen (financieel) risico wilt nemen, waarom zou een bank of investeringsmaatschappij dat dan wel doen? Maar daarnaast zijn er tegenwoordig meerdere financieringsvormen.

Welke financieringsvormen zijn er mogelijk?

Er zijn diverse financieringsvormen voor de koop van een bedrijf. Hieronder zetten we de belangrijkste vormen op een rij:

  • Eigen vermogen

  • Bancaire lening

  • Investeerder(s)

  • Microkrediet

  • Crowdfunding

  • Subsidies

  • Leasing

  • Mix van bovenstaande opties

Eigen vermogen

Het is vaak vereist dat minimaal 20% van de overname wordt voldaan vanuit eigen vermogen. Vergelijkbaar met wanneer je een woning wilt aankopen dus. Daarnaast is het aantrekkelijk om eigen geld in te zetten, want het bespaart je namelijk zwaarwegende aflos- en renteverplichtingen.

Bancaire lening

Dit is de meest voor de hand liggende optie om een bedrijfsovername te financieren. Je vraagt een lening aan bij één van de drie grootbanken in Nederland (ING, ABN Amro of Rabobank). Een bank wil vooral in je prognoses en businessplan zien dat je de toekomstige aflos- en renteverplichtingen kan voldoen.

Investeerder(s)

Heb je forse groeiplannen met het over te nemen bedrijf, dan kun je ook een investeerder verleiden om in je bedrijf te stappen. Deze geldschieter financiert een deel van de koopsom, met als doel na een aantal jaar een flink rendement te behalen als hij zijn aandelen verkoopt.

Microkrediet

Starters of nieuwe projecten komen vaak in aanmerking voor een microkrediet. Dit is een relatief kleine lening, waarmee ook een bedrijfsovername (deels) gefinancierd kan worden. Financier bijvoorbeeld de helft van de verkoopprijs met microfinanciering en betaal de rest later via een earn-out.

Crowdfunding

Crowdfunding wordt steeds populairder. Door op een daarvoor bestemd platform geld in te zamelen voor jouw project kun je een flink bedrag inzamelen. Soms willen mensen bijdragen, doordat er een community-gevoel heerst. Ook kan er een tegenprestatie geleverd worden, wanneer het project is gestart. Crowdfunding kan een donatie zijn of verstrekt worden in de vorm van aandelen of een lening. 

Subsidies

Door je bedrijfsovername te financieren met een subsidieregeling heb je overheidsgarantie, wat voor veel betrokken partijen een goede garantie biedt.

Leasing

Wanneer je als ondernemer je bedrijfspand of -materialen verkoopt, dan kun je ze terug leasen. Hierdoor zorg je voor beschikbaar kapitaal én verklein je risico’s, want het onderhoud van goederen komt dan voor rekening van de koper. 

Financieringsmix

Over het algemeen zal de koopsom gefinancierd worden door een mix van bovenstaande financieringsvormen. Jij betaalt bijvoorbeeld zelf een deel, de bank brengt een deel in, een investeerder financiert een stuk en de verkopende partij verstrekt een achtergestelde lening. 

Hoe wordt de koopsom bepaald?

Uiteraard zijn de in het verleden behaalde resultaten belangrijk voor het bepalen van de waarde van het bedrijf. Daarbij zijn er ook verschillende rekenformules van belang, zoals bijvoorbeeld 5x de nettowinst of 4x de EBITDA. Maar nog relevanter de cijfers uit het verleden is wat je als koper in de toekomst kunt verdienen met het bedrijf. Met andere woorden: hoe ga jij de koopsom op termijn terugverdienen? 

Onthoud ook dat waarde en prijs twee verschillende aspecten zijn. Waarde is altijd een subjectieve schatting. Zo heeft een verkoper vaak een hogere waarde in gedachten dan een koper. De berekende waarde is het startpunt waarmee de onderhandelingen beginnen. De prijs is het resultaat van de onderhandelingen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Waarom is SEO een goede investering?

Dit is wat je mag verwachten van een internet marketing bureau

Je eigen onderneming starten, zo doe je het