Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Alles over crypto

Je komt het tegenwoordig op steeds meer plekken tegen: crypto. Je kent dan ook ongetwijfeld iemand die er veel mee bezig is, en misschien overweeg je zelf ook om je er in te verdiepen. Maar waar begin je? Crypto is immers vrij ingewikkeld voor iemand die er nog niks vanaf weet. Daarom leggen we in dit artikel de basis uit!

Wat is crypto?

Crypto staat voor ‘cryptocurrency’, en is digitaal geld. Er bestaan veel verschillende soorten cryptomunten. De grote koning van de crypto wereld is de welbekende Bitcoin. Deze is in de afgelopen jaren verschillende keren in het nieuws geweest, bijvoorbeeld bij flinke prijsstijgingen en dalingen. Andere cryptomunten naast de Bitcoin worden ‘altcoins’ genoemd. Enkele voorbeelden zijn Ethereum, Cardano en Dogecoin. Iedere munt is uniek. Niet alleen in prijs, maar ook in functionaliteit en werking. Verdiep je dus goed in een munt voor je van plan bent er in te investeren. Bekijk onafhankelijke video’s, lees forums en vorm altijd je eigen mening.

Hoe verhandel je crypto?

Het verhandelen van crypto gebeurt op zogenoemde ‘exchanges’. Enkele voorbeelden van bekende exchanges zijn Binance, Coinbase en het Nederlandse Bitvavo. Wanneer je tijdens het aanmaken van een account op een exchange een referral code invoert, krijg je vaak een aanmeldingsbonus.

Naast het kopen en verkopen van munten kun je op exchanges nog veel meer. Zo kun je bijvoorbeeld ook munten ‘staken’, wat we onderstaand verder toelichten.

Wat is staken?

Bij staken zet je een munt voor een bepaalde periode (vaak 30, 60 of 90 dagen) vast. Tijdens deze periode kun je de munt niet gebruiken. In ruil hiervoor krijg je een bepaald percentage aan rente. Dit is dus vergelijkbaar met rentenieren bij een bank. De percentages liggen in de crypto wereld echter wel ietsjes hoger dan tegenwoordig bij banken.

Risico

Je hebt ongetwijfeld verhalen gehoord en gelezen van mensen die snel rijk zijn geworden met crypto. Crypto kan snel stijgen, maar ook weer snel dalen. Ben je dus bewust van de risico’s, doe altijd je eigen onderzoek en leg nooit meer in dan je kunt missen. Investeren brengt immers altijd risico met zich mee!

 

Gerelateerde artikelen

Het coaten van je auto: Voordelen en nadelen

Wat kan relatieadvies voor je relatie betekenen?

Ontdek de Unieke Hag Creed Bureaustoel