Losser Digitaal
Image default
Wonen

Nieuw bij het kopen van tweedehands meubilair? Voordelen van tweedehands meubilair

Als het gaat om winkelen voor dingen als kleding, speelgoed, meubels en meer, wordt vaak en helaas de voorkeur gegeven aan nieuw kopen. Het gemak om naar een grote winkel te lopen en deze artikelen op te halen kan verleidelijk zijn. Maar tegen welke prijs? Nieuw kopen kost niet alleen meer geld, maar het milieu betaalt ook een hoge prijs voor de productie van die nieuwe artikelen. Als je voor het eerst tweedehands koopt en niet zeker weet of dat iets voor jou is, zetten we hier de voordelen van tweedehands kopen op een rijtje.

1. Geld besparen

Een van de duidelijkste en bekendste voordelen van tweedehands kopen is de kostenbesparing. Tweedehands goederen zijn vaak tot 50% goedkoper dan nieuwe. Als je bedenkt dat Nederlanders jaarlijks meer dan miljoenen euro’s uitgeven aan niet-essentiële goederen, dan kunnen die besparingen flink oplopen.

Of je nu winkelt voor kleding, meubels, muziekinstrumenten of wat dan ook, je kunt kwaliteitsartikelen vinden tegen lagere prijzen dan wanneer je ze nieuw zou kopen. Je kunt ook merkkleding, schoenen, handtassen en meer vinden voor een fractie van de prijs. Wie wil er nu geen designer artikelen met korting? Als een extra bonus, door minder uit te geven, gaat je euro verder.

2. Het milieu helpen en natuurlijke hulpbronnen behouden

Als je denkt aan de middelen die nodig zijn om nieuwe producten te maken, gaat het niet alleen om arbeid en materialen. Energie en natuurlijke hulpbronnen worden gebruikt om de verpakking te maken die meestal bij het nieuwe product hoort. Elk product dat wordt vervaardigd is verantwoordelijk voor een zekere mate van uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Of het nu gaat om het opgraven van olie, het delven van metalen, het kappen van bossen, het verbouwen van katoen of het oppompen van water. Wist je bijvoorbeeld dat er gemiddeld 1800 liter water nodig is om een spijkerbroek te maken?

Door tweedehands te kopen worden niet alleen minder natuurlijke hulpbronnen gebruikt, maar ook minder energie verbruikt en vervuiling uitgestoten. Dingen als pesticiden, brandstof voor de vrachtwagens die de artikelen vervoeren, giftige chemicaliën en koolstofuitstoot. Bijvoorbeeld, als het gaat om textiel en kleding, gaat ongeveer 50% van de energie-input in de textielindustrie ter plaatse verloren. En bij de productie van nieuw meubilair komen 100 keer meer broeikasgassen vrij dan bij het overspuiten, zoals een vintage kast of een chaise longue.

Tweedehands goederen kopen betekent dat de energie en natuurlijke hulpbronnen die nodig waren om die goederen te maken al gebruikt zijn. Je creëert dus geen vraag naar nieuwe artikelen die extra energie vereisen of nog meer natuurlijke hulpbronnen uitputten.

Last but certainly not least: als je tweedehands koopt, geef je die artikelen een tweede leven en voorkom je dat ze worden weggegooid. Maar al te vaak denken mensen bij afvalvermindering en recycling aan flessen, blikjes en plastic, terwijl onze garderobes en andere huishoudelijke artikelen in werkelijkheid een grote bijdrage leveren aan wat er in de vuilnisbak belandt.

3. Geen verpakking

Heb je ooit iets nieuws gekocht, maar als je het thuis krijgt en het probeert te openen is er zoveel plastic om door te snijden? Of misschien heb je iets nieuws online besteld en is het tussen het karton en de verpakking pinda’s moeilijk om het daadwerkelijke artikel dat je hebt gekocht te vinden? Nieuwe producten hebben meestal een soort verpakking en niet al dat materiaal is recyclebaar.

Een voordeel van tweedehands kopen is dat je geen last hebt van dat afval of die rommel.  De artikelen die je tweedehands koopt, zijn niet voorzien van al die onnodige verpakkingen die meestal gewoon worden weggegooid of waarvoor een breekijzer nodig is om ze te openen. Je kunt gaan genieten van jouw nieuwe artikelen, zonder verpakking.

4. Lokale bedrijven steunen

Of je nu koopt bij een kringloopwinkel, consignatie winkel, vintagewinkel, je buurman die tweedehands spullen op social media heeft gezet of een pop-up markt in de straat, de euro’s die je uitgeeft blijven in de buurt en gaan niet naar het hoofdkantoor van de dichtstbijzijnde grote winkel.

In feite zijn kringloopwinkels vaak een verlengstuk van een non-profit organisatie. Je kunt dus niet alleen geld en milieu besparen, afhankelijk van waar je winkelt, maar je steunt ook lokale doelen.

Gerelateerde artikelen

Geen laminaat, maar vloertegels met houtlook

Overtollige voorraad met gebrek aan opslagruimte als gevolg, bel Boobox

Schüco kunststof deuren en schuifpuien