Losser Digitaal
Image default
Wonen

Kun je nat hout stoken?

Hout stoken is een manier om je woning te verwarmen. Je kunt hout stoken in een haard of kachel. Er zijn verschillende soorten hout, zoals berkenhout, eikenhout en esdoornhout. Elke soort houdt andere temperaturen vast en geeft andere rook af. Het is belangrijk om het juiste hout te kiezen voor je haard of kachel. Veel mensen vragen zich af of je nat hout kunt stoken. Dit is een mogelijkheid, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. In deze blogpost lees je alles over nat hout stoken.

Ventileer de ruimte goed

Als je nat hout gaat stoken, is het belangrijk dat je de ruimte goed ventileert. Nat hout geeft namelijk meer rook af dan droog hout. Ventileer dus goed als je nat hout gaat stoken.

De nadelen van nat hout

Houd er rekening mee dat nat hout minder warmte geeft dan droog hout. Nat hout is daarom niet geschikt voor een open haard of kachel. Als je toch nat hout wilt stoken, doe dit dan in een gesloten ruimte.

Als je nat hout gaat stoken, moet je er tevens op letten dat het langer duurt voordat het hout aan gaat branden. Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt om het hout goed aan te laten branden.

Verder is het ook een nadeel dat nat hout veel rook afgeeft. Als je niet goed ventileert, kan de rook in de ruimte blijven hangen en is het niet gezond om in te ademen. Dit is dan ook zeker iets om in het achterhoofd te hebben.

Welk nat hout is het beste?

Zorg ervoor dat je de juiste soort hout kiest als je nat hout gaat stoken. Berkenhout en esdoornhout zijn bijvoorbeeld geschikt voor nat hout. Eikenhout is minder geschikt, omdat dit hout veel rook afgeeft.

Al met al kun je concluderen dat nat hout minder warmte geeft dan droog hout en daarom niet geschikt is voor een open haard of kachel. Ook zal het langer duren voordat het hout aan gaat branden en is er meer rookafvoer nodig. Daarom is het slimmer om voor droog brandhout te gaan zoals die van Golden Flame. Zo heb je zeker een prachtig vuurtje thuis.

 

 

Gerelateerde artikelen

Hoe regel je de taxatie van je woning?

Maak je Slaapkamer Gezellig: Tips voor een knus plekje

Houten veranda aan huis