Losser Digitaal
Image default
Wonen

Je woning brandveilig maken

Wereldwijd sterven jaarlijks duizenden mensen door woningbranden. Het grootste deel van deze slachtoffers valt te vermijden. Bespaar jezelf heel wat leed, en maak je woning brandveilig met deze nuttige tips. 

Branddetectie

Een brandveilige woning begint met een goede branddetectie. Een brandmelder brengt je direct op de hoogte van rookontwikkeling, waardoor je snel de woning kan evacueren. Dat is vooral nuttig wanneer er brand ontstaat in een kamer waar niemand aanwezig is, of terwijl je slaapt.

Je hebt minstens op elke verdieping één brandmelder nodig. Je mag natuurlijk ook meerdere sensoren plaatsen. Dat is vooral nuttig op plaatsen waar branden dikwijls ontstaan, zoals het washok, de keuken of de stookplaats. 

Tegenwoordig bestaan er trouwens draadloze brandmelders. Deze toestellen werken via op batterijen. Hierdoor moet je geen nieuwe bekabeling voorzien en kan je de sensoren op eender welke plaats bevestigen. Deze draadloze oplossingen bieden dus meer flexibiliteit. 

Blusmateriaal

Brandpreventie is altijd een goed idee. Maar als het noodlot toch toeslaat, moet je de nodige hulpmiddelen hebben om de brand onder controle te krijgen. Daarom is het een goed idee om één of meerdere brandblussers in huis te halen. Zorg dat die makkelijk bereikbaar is, en niet ergens achteraan in een kast ligt. Bijkomend kan je ook een branddeken aanschaffen. 

Algemene veiligheidstips

Brandmelders en brandblussers mogen dus absoluut niet ontbreken. Daarnaast zijn er nog enkele andere tips voor een brandveilige woning:

  • Laat regelmatig je cv-ketel, gashaard, houtkachel… onderhouden
  • Wees voorzichtig met kaarsen
  • Beperk het gebruik van verdeelstekkers
  • Bewaar brandbare chemicaliën in een tuinhuis of vrijstaande garage
  • Elektrische dekens vormen altijd een brandrisico
  • Denk na over mogelijke vluchtwegen bij brand
  • Stop met het nachtelijk opladen van je smartphone
  • Bekijk via welke routes je de woning makkelijk kan verlaten
  • Zorg dat de elektrische installatie aan alle normen voldoet en gekeurd is

Gerelateerde artikelen

Wat u moet weten over EPS isolatie

De Ultieme Gids voor Onderhoud van Buitenschilderwerk in Den Bosch

Tips van de loodgieter