Losser Digitaal
Image default
Wonen

Huizenprijzen in Nederland

Wat is de gemiddelde huizenprijs in Nederland?

Bij het CBS en Kadaster worden de prijzen bijgehouden van alle bestaande koopwoningen in Nederland. Ze maken hiervoor gebruik van de koopakten die geregistreerd worden. De gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen staat anno 2022 op meer dan €420.000. Dat was gemiddeld circa 5 procent duurder dan in 2021. Bloemendaal is de gemeente in 2022 met de hoogste woningwaarde (€830.000) en Pekela wederom de gemeente met de laagste woningwaarde (€167.000). Dit past binnen de trend van de Nederlandse woningmarkt. De huizenprijzen in Nederland zijn de laatste jaren flink gestegen. In 2021 was Nederland zelfs een van de landen van Europa met de hardst stijgende huizenprijzen. Wil je meer weten over deze stijging? Lees het hier.

 

Prijs van huurwoningen

Wanneer je kijkt naar de huurwoningen binnen Nederland, dan moet een onderscheid gemaakt worden tussen sociale en particuliere huurwoningen. Wat de gemiddelde huurprijs is van sociale huurwoningen is lastig te achterhalen, maar er is een maximum huurprijs in 2022 van zo’n €765 per maand aangetroffen. In de vrije sector vind je gemiddelde prijzen van over de €1100. Dat is 4.3 procent hoger dan in 2021.

 

Waarom stonden de huizenprijzen onder druk?

De huizenprijzen staan de afgelopen jaren onder druk. Dat komt door de stijgende hypotheekrente. Mensen hebben zo minder de mogelijkheid om geld te lenen en dus wordt het kopen van woningen duurder. Bovendien is het woningaanbod gering en dit is een direct gevolg van de coronacrisis. Mensen zitten vanwege corona stil en durven niet meer te verhuizen. Er is veel onzekerheid op financieel gebied, omdat mensen nog bang zijn hun baan kwijt te raken.

 

Hoge hypotheekschulden

Niet alleen de prijsstijgingen waren de afgelopen jaren een probleem op de Nederlandse woningmarkt. Ook de hoge hypotheekschulden vormden een probleem. Jarenlang was de hypotheekrente erg laag. Daarom namen steeds meer mensen risico bij het afsluiten van een hypotheek. Dit betekent dat mensen meer geld leenden ten opzichte van de woningwaarde en hun inkomsten. De hoge hypotheekschulden maakten de Nederlandse huishoudens kwetsbaar op financieel gebied.

 

Kan Nederland een volgende huizencrisis wel aan?

De vraag rijst of Nederland met zijn huidige woningmarkt wel op kan boksen tegen verdere prijsdalingen of een volgende huizencrisis. Oplossingen voor de woningmarkt zijn de volgende:

  • Meer woningaanbod creëren
  • Betaalbare huurwoningen realiseren
  • Strengere normen om te lenen
  • Afbouwen van belastingvoordelen woningeigenaren
  • Afschaffen van schenkingsvrijstelling eigen woning
  • Geen maatregelen die bestedingsruimte vergroten

 

Ontwikkeling huizenprijzen: de verwachting

Eind 2022 was er een ommezwaai op de huizenmarkt. Het woningaanbod nam toe en de huizenprijzen begonnen licht te dalen. Een reden hiervoor is te vinden in de stijging van de hypotheekrente. Of de daling aan blijft houden, is nog de vraag. Dit wordt bepaald door de status van de Nederlandse economie en het aantal huizen dat bijgebouwd wordt.

https://nieuwsbeest.nl/huizenprijzen-in-nederland-een-van-de-meest-hardst-stijgende-in-europa/

Gerelateerde artikelen

Succesvol uw huis verkopen Amsterdam? Groot Amsterdam Makelaardij ondersteunt u van A tot Z

Boxspring kopen?

Handige tips voor het verven van je gordijnen