Losser Digitaal
Image default
Wonen

Het geluidssysteem van 2021

Denk je er wel eens aan dat je jezelf wilt trakteren op iets moois? Denk je ook dat je bijvoorbeeld iets mist als je jouw eigen oude speakers vergelijkt met een goede set Bang & Olufsen luidsprekers? Vaak begrijp je meteen het verschil wanneer je Anouk, Miles Davis of bijvoorbeeld Aretha Franklin hoort. Dus wat krijgen mensen die meer uitgeven aan hun luidsprekers dat anderen missen?

Duurdere luidsprekers hebben de neiging om verbeteringen in het ontwerp en de materialen op te nemen die een groot verschil kunnen maken in het geluid. Als jij het belangrijk vindt om meer van geluid te genieten, is het een goed idee om te investeren in iets waar je jarenlang plezier aan zult beleven. Als je namelijk eenmaal naar betere speakers gaat, hoor je meer van de details in de opname. Bijvoorbeeld de subtiele tikken van een drumstick op een bekken, de vingers van een gitarist die over de hals van de gitaar glijden, of een zanger die stiekem ademhaalt om de kracht te krijgen die nodig is voor de volgende uithaal. De klank omhelst je als het ware meer. De sfeer van een opnamestudio of een live-concertzaal ga je echt voelen. Je bent er als het ware zelf bij. Je hoort een voller geluidsbereik, inclusief de diepere basnoten die de muziek zijn “groove” geven. Simpel gezegd voelt het luisteren naar goede luidsprekers meer als het live horen van een band en minder als het horen van een opname.

De componenten en materialen die gaan in een goed ontworpen high-end luidspreker als een Bang & Olufsen luidspreker kan een enorm verschil maken in geluidskwaliteit en uiteindelijk in jouw genot van het verschil in geluidskwaliteit en uiteindelijk in het genot van jouw favoriete muziek en films.

 

Een stijvere behuizing

De luidsprekerbehuizing speelt een verrassend grote rol in de geluidskwaliteit. Als de luidsprekerbehuizing niet stevig genoeg is, heeft deze de neiging om mee te gaan trillen met bepaalde geluidsfrequenties. Dit wordt resonantie genoemd, en het effect is in feite hetzelfde als het toevoegen van willekeurige noten aan de muziek. En dat willen we niet.

De beste luidsprekers minimaliseren resonantie door het gebruik van dichte materialen zoals aluminium of gelamineerde panelen. Een Bang & Olufsen luidspreker maakt gebruik van een complexe interne verstevigingsstructuur.

Bang & Olufsen luidsprekers hebben componenten die gemaakt zijn van specifieke materialen die bedoeld zijn om de geluidskwaliteit te verbeteren. De tweeter en woofer van sommige luidsprekers zijn bijvoorbeeld voorzien van membranen die zijn gemaakt van een magnesium-aluminiumlegering met een keramische coating om deze te verstevigen en vervorming te verminderen.

De beste woofers en “midrange” drivers hebben bijzonder stijve conussen, vaak gemaakt van aluminium of titanium, houtvezelpulp, koolstofvezel of een mix van meerdere materialen. Hoe stijver de conus, hoe minder kans op vervorming en dus hoe helderder het geluid zal zijn. Tweeters kunnen worden gemaakt van metaal of stof. Als deze goed zijn ontworpen, kunnen ze uitzonderlijk heldere hoge tonen produceren, waardoor hoge akoestische instrumenten zoals bekkens, fluiten en violen helderder en gedetailleerder klinken.

 

Meer bas met de Bang & Olufsen luidsprekers

Meer bas is over het algemeen goed: het maakt muziek en films spannender en realistischer. En als je je favoriete nummer speelt, krijg je meteen zin om te dansen. Soms kun je te veel bas hebben, maar dat gebeurt alleen als de kamer waar je bent te klein is. Daarom kun je je systeem aanpassen zodat het in jouw specifieke omstandigheid nog steeds een perfect resultaat oplevert. Er zijn tal van mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jij straks echt optimaal geniet.

                                                      

 

https://morelisse.nl/product-categorie/luisteren/?filter_merk=bang-olufsen

Gerelateerde artikelen

Heb je je theorie-examen al gehaald?

3 zaken om rekening mee te houden bij een keuken kopen

Waarom is het laten taxeren van je huis belangrijk?