Losser Digitaal
Image default
Wonen

Een agrarisch makelaar inschakelen?

Als je een huis of appartement gaat kopen of verkopen is het overduidelijk wat er moet gebeuren. Maar wat moet er gebeuren bij het verkopen van een perceel landbouwgrond? En waar moet je rekening mee houden als je een agrarisch bedrijf gaat kopen? Dat ligt een stuk ingewikkelder en het is ook waarschijnlijk iets waar je nog nooit eerder in aanraking mee bent gekomen. Maar geen zorgen, in deze blog lees je alles wat er komt kijken bij de aankoop/verkoop van een agrarisch object en wat de meerwaarde van een agrarisch makelaar hierin is.

Wat is een agrarisch makelaar?

Een ‘’normale’’ makelaar is specialist in aankoopbegeleiding, verkoopbegeleiding en taxatie van woningen. Een agrarisch makelaar is daarentegen volledig gespecialiseerd in de aankoop, verkoop en taxatie van agrarische objecten zoals landbouwgrond en agrarische bedrijven. Voor dit soort transacties is namelijk echt specifieke kennis vereist; de kennis van een normale makelaar is in dit geval vaak niet toereikend.

Wat doet een agrarisch makelaar?

Een agrarisch makelaar biedt een breed dienstenpallet, erop gericht om u volledig te ontzorgen bij aankoop en verkoop. Zo omvat de dienstverlening vaak de volgende werkzaamheden:

  • Aan- en verkoopbegeleiding agrarisch bedrijf en aankoop/verkoop landbouwgrond
  • Taxaties van agrarische objecten
  • De ‘’marketing’’ van het object verzorgen
  • Juridische zaken
  • Regelen van bezichtigingen
  • Begeleiding bij notaris

De voordelen van een agrarisch makelaar

Dan is het nog de vraag: levert een agrarisch makelaar wel meerwaarde ten opzichte van een reguliere makelaar. Het simpele antwoord hierop is: ‘’ja’’. Waar een regulier makelaar zich dagelijks bezighoudt met woningen, houdt een agrarisch makelaar zich bezig met agrarische objecten. Dat is een wezenlijk verschil en vergt bovendien kennis van andere zaken. Wilt u dus een agrarisch object (ver)kopen? Twijfel dan zeker niet om een agrarisch makelaar in te schakelen.

NVM geregistreerd of niet?

U kunt er voor kiezen om een NVM erkende makelaar in te schakelen. Dit heeft meerwaarde, aangezien NVM-makelaars over het algemeen beter op de hoogte zijn van de laatste marktontwikkelingen. Hierbij kan de desbetreffende makelaar ook altijd terugvallen op de actuele data van de NVM. Verder betekent een NVM-lidmaatschap dat de desbetreffende makelaar altijd op de hoogte is van de meest recente regelgeving.

Een makelaar kiezen

De meerwaarde van het inschakelen van een agrarisch makelaar is dus onmiskenbaar. Maar welke makelaar moet u kiezen? Een simpele zoekopdracht op bijvoorbeeld Google geeft al snel tientallen resultaten. Het is altijd goed om in contact te treden met verschillende makelaars, om vervolgens de makelaar in te schakelen die het meest aan uw wensen voldoet. Want iedereen heeft natuurlijk weer andere wensen en voorkeuren. Over het algemeen kunt u de volgende bronnen gebruiken:

  • Een zoekopdracht op het internet. Al snel verschijnen enkele bekende namen zoals Drieklomp en Agriteam. Ook agrarisch makelaar Malestein is in onze ogen een erg goede keuze.
  • Wat vindt u belangrijk? Met andere woorden, wat verwacht u van een makelaar en wat zijn uw wensen?
  • Kies een makelaar uit uw buurt
  • Goede verhalen gehoord over een bepaalde makelaar?

Gerelateerde artikelen

Veiligheidssloten installeren

Zo kunt u met zonnepanelen flink besparen op uw gasverbruik

Een huis kopen met het hypotheekadvies in Gorinchem