Losser Digitaal
Image default
Wonen

Doe het zelf zonnepanelen pakket

Het zelf opwekken van elektriciteit hoeft met een zonnepanelen pakket niet zo duur te zijn. Door van zo’n pakket gebruik te maken spaar je het grootste deel van de montagekosten uit. Het is natuurlijk wel noodzakelijk dat je handig bent met het aanleggen van elektriciteit en dat je niet bang bent om de panelen op het dak te monteren. Mocht je niet over alle vereiste vaardigheden beschikken, dan kan de leverancier de dingen die je zelf niet kunt doen van je overnemen. Zelf zonnepanelen leggen is altijd voordeliger dan dat je het helemaal laat doen.

Hoe werkt het bestellen van een pakket

Bij een zonnepanelen pakket is het soort en het aantal zonnepanelen het belangrijkst. Als je daar een beslissing over hebt genomen kan de leverancier het hele pakket compleet maken. Hij zal zorgen dat er voldoende bevestigingsonderdelen voor de panelen worden bijgevoegd. Hij zorgt ook voor de bekabeling voor het aansluiten van de panelen. En het meest lastige probleem, het type omvormer, wordt ook voor je opgelost. Afhankelijk van de capaciteit van de zonnepanelen en het aantal panelen zal de juiste omvormer in het pakket worden gedaan. Je krijgt dus een bouwpakket thuisgestuurd, met alle benodigde onderdelen.

Het aantal panelen berekenen

Bij een zonnepanelen pakket moet er een beslissing worden genomen over het aantal zonnepanelen. Dat is op een aantal manieren te berekenen. De meeste mensen kiezen ervoor om het dak te bedekken met het maximum aantal panelen. Ze kijken niet naar de potentiële opbrengst. Als de panelen te veel stroom produceren wordt dat teruggeleverd aan het net. Wie de opbrengst van de zonnepanelen wil afstemmen op het verbruik van het huishouden, moet gaan rekenen. Ga bij die rekensom uit van een maximaal rendement van 90 procent van de panelen. Deel dan het elektrisch jaarverbruik in kWh door de Wattpiek van de panelen die je hebt geselecteerd. Dat levert het juiste aantal zonnepanelen op.

Oriëntatie

Het is bij het plaatsen van zonnepanelen van belang of de panelen in de portret stand worden geplaatst in de landscape stand. Je moet daar rekening mee houden als het dak een deel van de dag in de schaduw staat. Als van een paneel een zonnecel in de schaduw ligt, zal de hele rij zonnecellen daaronder automatisch worden uitgeschakeld. Door de panelen in landscape te leggen is de rij zonnecellen onder elkaar minder lang. Daardoor worden er minder cellen uitgeschakeld en is de opbrengst van de panelen die deels in de schaduw liggen hoger.

Garantie

Bij het aanschaffen van een zonnepanelen pakket wordt dezelfde garantie gegeven als wanneer de aanleg van de zonnepanelen volledig door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. Dat betekent dat je 10 jaar productgarantie krijgt op de panelen. Een paneel dat voor die tijd kapot gaat wordt kosteloos vervangen. Naast de productgarantie krijg je ook nog eens 25 jaar garantie dat de panelen elektriciteit blijven leveren. Een verschil met het laten leggen van zonnepanelen door een specialist is, dat je de panelen als doe-het-zelver sneller hebt terugverdiend.

Tip: Zonnepanelenwijzer

Gerelateerde artikelen

Ken jij alle voordelen van visgraat vloeren al?

Verduurzamen door de aanschaf elektrische boiler en cv

Bijzondere deurposters als toevoeging op je deur