Losser Digitaal
Image default
Wonen

De Wet taxatie onroerend goed in Nederland: wat u moet weten

De Wet taxatie onroerend goed in Nederland is van toepassing op al het Nederlandse onroerend goed dat u bezit of in de toekomst zult bezitten, zowel woningen als bedrijfspanden. Als u uw woning verhuurt of later gaat verhuren, moet u ook op de hoogte zijn van deze wet; het vereist dat u regelmatig de waarde van het onroerend goed beoordeelt, op basis van de marktomstandigheden op het moment van beoordeling. De Wet taxatie onroerend goed in Nederland verplicht u niet om uw woning ook daadwerkelijk te verkopen; het helpt eerder bij het bepalen van de wederverkoopprijs als u ooit besluit dit te doen.

Invoering

In veel landen zijn huizenkopers verplicht om een ​​woninginspectie uit te voeren voordat ze op de stippellijn tekenen. Als u daarentegen onroerend goed in Nederland koopt, is een dergelijke vereiste niet. Vanaf juli 2018 komt daar echter verandering in met de invoering van een taxatie door een gediplomeerd vastgoedtaxateur voor alle transacties met woningen. Dit is wat u moet weten over deze nieuwe wet en hoe deze van invloed kan zijn op uw volgende aankoop.

Wat is de Wet taxatie onroerend goed?

In 1973 is de Wet Waardering Onroerende Zaken aangenomen. Deze geeft algemene regels voor het bepalen van de waarde van onroerend goed. Het idee hierachter is dat het verschillende spelers op de vastgoedmarkt, zoals banken, advocaten en accountants, in staat moet stellen een weloverwogen beslissing te nemen voordat ze een transactie aangaan. Dit betekent dat het belangrijk is voor iedereen die betrokken is bij Nederlandse vastgoedtransacties, of het nu een koper of een verkoper of beide is, om op de hoogte te zijn van hoe deze wet werkt en wat deze doet.

Voor wie is de wet gevolgen?

De wet geldt in de eerste plaats voor verhuurders en huurders. De wet treft ook schuldeisers en hypotheekhouders, maar alleen voor zover zij verhuurders of huurders zijn. De verhuurder is primair verantwoordelijk voor het taxeren van zijn huurwoning volgens de bepalingen van deze wet. Deze verantwoordelijkheid kan zich uitstrekken tot iedereen die een woning van hen huurt of leaset, zoals een huurder of iemand die het pand namens een huurder heeft gehuurd.

Wanneer wordt een woning getaxeerd?

Wanneer een woning wordt gekocht, moet deze worden getaxeerd. De taxatie wordt dan gebruikt als onderdeel van het hypotheekproces. Wanneer een onroerend goed wordt geherfinancierd, moet het ook worden getaxeerd. Voor huurwoningen zijn taxaties om de vijf jaar vereist, afhankelijk van wanneer de laatste is gedaan en hoe lang u de woning te huur heeft gehad.

Hoe wordt een woning gewaardeerd?

Vastgoedwaardering is een proces waarbij de reële marktwaarde van een onroerend goed wordt bepaald door het te vergelijken met vergelijkbare objecten die zijn verkocht of momenteel op de markt staan. Het taxatieproces vereist doorgaans twee componenten, een taxateur en een taxatierapport.
Een taxateur is iemand die door de wet of beroepsverenigingen gekwalificeerd is om taxaties te maken en rapporten op te stellen volgens erkende normen. Een rapport is een schriftelijk document waarin wordt samengevat hoe de taxateur tot zijn conclusies over de waarde is gekomen. Over het algemeen zijn er drie soorten taxatierapporten die worden gebruikt voor vastgoeddoeleinden: een taxatierapport, een marktvergelijkingsanalyserapport en een inkomensbenaderingrapport.

Woz waarde

Als u overweegt een woning te kopen of er net een heeft gekocht, is het belangrijk dat u een onafhankelijke taxatie laat doen. De taxatie geeft u een goed idee van de waarde van uw eigendom en helpt indien nodig ook bij de verkoop van uw eigendom. Als u uw huis wilt verkopen maar niet weet wat het waard is, kan een taxatie uitkomst bieden. In Nederland is er veel wetgeving rond taxaties van onroerend goed en hoe deze worden uitgevoerd, dus het is belangrijk dat potentiële kopers weten waar ze op moeten letten bij het zoeken naar een taxatiebureau of bedrijf.

Vraag hier een Woz waarde check.

Conclusie

Het is belangrijk voor iedereen die onroerend goed in Nederland wil kopen, verkopen of erin wil investeren om op de hoogte te zijn van de Wet op de taxatie van onroerend goed in hun land. Gelukkig heeft deze blogpost veel van de belangrijkste punten uiteengezet.

https://www.wozconsults.nl/

Gerelateerde artikelen

De kracht van feng shui: een harmonieus en gebalanceerd leven

VvE administratie uitbesteden

Een handige belt conveyor voor jouw bedrijf