Losser Digitaal
Image default
Sport

Ringgordijnen opmeten en ophangen, hoe doe je dat?

Wil je ringgordijnen ophangen en vraag je jezelf af hoe dat moet? Dan lees je de juiste blog. Om te voorkomen dat de gordijnenniet passen is het verstandig om het van tevoren op te meten. Er zijn verschillende manieren om op te meten welke lente en breedte je nodig hebt voor bijvoorbeeld het raam in je woonkamer. Hierbij worden vaak fouten gemaakt. In deze blog gaan we je uitleggen hoe het beste ringgordijnen kunt opmeten en ophangen. 

Tips voor de voorbereiding 

  • Gebruik goed materiaal, een metalen rolmaat of een vaste meetlat om in 1 keer te kunnen meten. Nog beter; gebruik een digitaal meetapparaat. 

  • Meet meerdere keren, zo kun je je niet vergissen bij het aflezen van de maat. 

  • Houd rekening met vensterbanken, raamhendels en verwarmingsbuizen. Het is belangrijk dat de gordijnen vrij hangen. 

  • Ligt er nog geen vloer? Houd dan rekening met de dikte van de nieuwe vloer en evt. een ondervloer. 

Hang bij voorkeur eerst de roedeop voordat je gaat meten. Komt de roede aan het plafond met plafondsteunen, houd er dan rekening mee dat er ruimte is tussen plafond en roede voor een hoofdje (dit is de stof boven de ring). Houdt voor de breedte van de roede 20 cm aan beide zijden van het raam aan. Als de roede de volledige breedte van de muur moet bedekken, meet dan de volledige muur en haal hier 2 cm af. Plaats bij een stuk gordijn maximaal 2 steunen en bij een stel gordijnen maximaal 3 steunen in verband met het schuiven van het gordijn. 

Hoe meet je de breedte en hoogte van het gordijn? 

De breedte van je roede is de breedte van je gordijn en de hoogte meet je van bovenkant roede tot vloer op 3 plaatsen, links, midden en rechts. Bij de kleinste maat tel je 1 ½ cm op. Op deze manier weet je zeker dat je ringgordijn perfect past.  

Het ophangen van je gordijnen 

Nu je de juiste maat voor je ringgordijn hebt is het tijd om deze op te hangen. Als je de stappen in deze blog hebt gevolgd moet dat helemaal goedkomen. Voor het beste resultaat hebben wij nog 2 tips! 

  • Maak gebruik van een stoomapparaat of een stoomstrijkijzer om zo de laatste vouwen uit het gordijn te stomen.  

  • Laat vervolgens de gordijnen een aantal dagen uithangen, voor het mooiste resultaat. 

Gordijnen op maat laten maken  

Het kan natuurlijk ook zo zijn dan je geen gangbare maat nodig hebt. In dat geval is het bij veel winkels mogelijk om gordijnen op maatte laten maken. Tegenwoordig is het op maat laten maken van gordijnen vrij eenvoudig. Bij online winkels voor gordijnen vind je vaak de prijs per strekkende meter voor gordijnstoffen. Deze prijs is meestal all-inclusive. Dit houdt in dat alles wat nodig is voor het op maat maken van jouw gordijn bij de prijs in zit. Hierbij kan je denken aan stof, garen en haken of ringen. Eventuele gewichtjes en een verzwaringskoord horen hier ook bij. Dit maakt het kopen van een gordijn op maat duidelijker en eenvoudiger. 

Gerelateerde artikelen

Kan je kleiduifschieten in het donker

Exclusieve Auto Detailing in het Hart van Amsterdam bij Ziebart Nederland

De expert in survival materialen voor evenementen