Losser Digitaal
Image default
Sport

Mountainbikes en racefietsen: de voordelen en de verschillen

Na een drukke werkweek kan het heerlijk zijn om een stuk te fietsen. Je kunt hiervoor een mountainbike, maar ook een racefiets gebruiken. Deze fietsen hebben zowel overeenkomsten als verschillen. In dit artikel lees je wat de voordelen ten opzichte van elkaar zijn en waar deze fietsen voor geschikt zijn. 

Wat is het verschil tussen een mountainbike en racefiets

Een groot verschil tussen een mountainbike en racefiets is dat een mountainbike een voorvork heeft met 1 of 2 veringen. Racefietsen hebben geen veringen verwerkt in het frame. Dit omdat een vering voor verlies van snelheid kan zorgen. Bij een mountainbike is het van groot belang dat er wel veringen in zitten. Dit omdat je vaak op onstabiele stukken grond rijdt en de veringen dit dienen te dempen.

 

Het stuur

 

Een ander verschil zit hem in het stuur. Een mountainbike dient stevig te zijn en tijdens het fietsen moet je erg veel balans hebben. Het stuur speelt hierbij een cruciale rol. Een racefiets heeft niet per se stevigheid nodig. Hierom is er bij een racefiets voor gekozen om een stuur te ontwerpen waarop eventueel ook geleund kan worden. 

 

De wielen zijn anders

 

Naast het frame en het stuur zijn ook de wielen anders. Zo is er bij een racefiets alleen een verschil te zien in de velghoogte en zijn er bij mountainbikes erg veel opties. Zo wordt er bij een mountainbike gekeken naar zowel de flexibiliteit als stijfheid van de velg. Het formaat van de wielen hangt onder andere af van de hoeveelheid bochten. Meer bochten vraagt om een grotere flexibiliteit dus kleinere wielen. 

 

Wanneer kies je voor welke fiets?

Welke fiets je koopt hangt sterk af van de situatie. Als je graag snel lange afstanden wilt afleggen is het verstandig om een Cannondale racefiets te kopen. Als je daarentegen liever door het bos fiets en wild wilt fietsen is een Cannondale mountainbike de beste keuze. Houd er wel rekening dat beide soorten fietsen erg prijzig kunnen zijn. Het is voor de meesten een investering waar flink voor gespaard moet worden. Bovendien dien je bij een mountainbike dus ook rekening te houden met de verschillende wielsoorten. Al met al is het een hobby die zowel voor tijd als geld kost. Echter, als je de juiste voorbereidingen treft en zorgt voor voldoende onderhoud dan is het het geld meer dan waard.

Als amateur gebruik maken van een racefiets of mountainbike

 

ALs je als amateur gebruik wilt maken van een racefiets of mountainbike dien je niet gelijk veel geld te besteden. Vooral in het begin is het erg in komen en de vraag of het je hobby blijft. In het begin kun je er daarom beter voor kiezen om een wat goedkoper exemplaar aan te schaffen. Mocht je het toch niet leuk vinden, dan ben je in ieder geval niet direct een erg groot bedrag kwijt. 

 

Gerelateerde artikelen

Exclusieve Auto Detailing in het Hart van Amsterdam bij Ziebart Nederland

EMS is voor vele doeleinden inzetbaar en is zeer effectief

Op welke positie sta jij?