Losser Digitaal
Image default
Recreatie

Waar je op moet letten als je een boot gaat kopen

De aankoop van een eigen jachtboot, zeilschip of motorboot is een kostbare investering, die een grondige voorbereiding en aanpak vereist. Ga je een jacht kopen in Willemstad bij Jachtmakelaardij Kappers of via een andere kwalitatief hoogstaande bootverkoper, dan moet je je goed voorbereiden en de aankoop doordacht aanpakken. In dit blog zetten we de meest cruciale aandachtspunten bij een jacht kopen voor je op een rij.

Zorg dat je de verkopende partij goed identificeert

Een jacht kopen kun je het beste doen via een erkende jachtmakelaar, die aangesloten is bij de makelaarsbranche HISWA Makelaar (Qualified Yachtbroker). Er zijn in de bootsector namelijk veel malafide en frauderende personen actief. Daarom is het belangrijk om de verkoper goed te identificeren als je hem of haar niet vertrouwt of twijfels hebt. Zorg dat je een kopie van het identiteitsbewijs van de verkoper krijgt en noteer diens BSN-nummer. Vraag eveneens naar eerdere koopcontracten en check de papieren van het jacht dat je wilt gaan aanschaffen goed. Lees het koopcontract goed door en let daarbij zeker ook op de kleine lettertjes. Een zeilboot of jachtschip kopen is namelijk een behoorlijke financiële investering en moet daarom goed verlopen.

Controleer bij het Kadaster de nodige gegevens

Belangrijk bij het kopen van een boot is controleren of er nog een hypotheeklast op het schip rust. Dit kun je doen via het Kadaster. De boot die je wilt gaan aanschaffen moet namelijk vrij van lasten zijn.

Laat bij twijfel een aankoopkeuring uitvoeren

Heb je twijfels over de technische staat van het schip dat je op het oog hebt? Dan kun je een HISWA-expert inschakelen om de boor grondig technisch te laten keuren. Een aankoopkeuring kost wat geld, maar je krijgt er de zekerheid voor terug dat je precies weet in welke staat jouw beoogde jachtschip zich bevindt. Met een keuringsrapport van een erkende inspecteur komt je niet voor vervelende verrassingen te staan, zoals verborgen gebreken, en weet je 100 procent zeker dat je een boot koopt die in een goede staat is.

Maak een proeftocht

Natuurlijk maak je, voordat je tot kopen overgaat, een proeftocht met de boot die je wilt kopen. Het gevoel moet natuurlijk goed zijn en een proefvaart maken is de ideale manier om hier achter te komen!

 

Gerelateerde artikelen

Dit moet je weten over de hond registreren

Paardrijkleding

Wat is Mindfulness?