Losser Digitaal
Image default
Gezondheid

Plastic tasjes versus papieren tasjes: welke is het meest duurzaam

De antwoord op deze vraag is vrij voor de hand liggend, want uiteraard zijn papieren tasjes het meest duurzaam. Maar, waarom is dit eigenlijk zo? In dit artikel gaan we dieper in op de nadelen van plastic tasjes en de voordelen van papieren tasjes. Hiermee hopen we bewustzijn te creëren bij mensen om meer gebruik te maken van duurzame tasjes. Want, teveel mensen maken helaas nog gebruik van plastic tasjes. Ondanks dat er tegenwoordig een bedrag betaald moet worden voor een plastic tasje zie je nog veel tasjes van plastic in het straatbeeld. De tijd van actie ondernemen is aangebroken en daarom hopen we je met dit artikel een stukje bewuster te maken.

Wat zijn de nadelen van plastic tasjes?

Overal hoor je om je heen dat plastic slecht is. Vele producten van plastic worden in de ban gedaan en worden vervangen voor duurzame alternatieven. Maar, weet je ook waarom plastic zo slecht is? Wij hebben de meest belangrijke nadelen van plastic tasjes voor je op een rij gezet.

  • Tasjes van plastic hebben een grote ecologische footprint. Dit komt onder andere door het productieproces. Voor de productie van plastic is veel energie en water nodig. De energie die men gebruik komt vaak voort uit fossiele brandstoffen, zoals olie. Dit zorgt ervoor dat er veel CO2 wordt uitgestoten bij het productieproces.
  • Plastic wordt nauwelijks dicht bij huis geproduceerd maar voornamelijk in verre landen. Om plastic naar Nederland te halen moet je het van ver transporteren. Dit gaat vaak per vliegtuig of per schip. Beide opties zijn zeer vervuilend en dit draagt ook bij aan de hoge ecologische footprint van plastic tasjes.
  • Plastic is niet biologisch afbreekbaar. Hierdoor blijft plastic voor altijd in de natuur liggen, mocht het hier in terechtkomen. In onze oceanen zijn grote ophopingen van plastic ontstaan, ook wel de plastic soep genoemd. Dit komt omdat plastic het water inwaait en vervolgens in de oceaan terechtkomt. Dit zorgt voor grote schade aan het klimaat, dier en mens.

Wat zijn de voordelen van papieren tasjes?

Bewustzijn creëren rondom de gevaren van plastic is belangrijk, maar het is ook belangrijk om mensen bewust te maken van het duurzame alternatief. Vandaar dat we ook de belangrijkste voordelen van papieren tasjes voor je op een rij hebben gezet.

  • In tegenstelling tot plastic tasjes zijn papieren tasjes wel 100% biologisch afbreekbaar. Na verloop van tijd zullen de tasjes van zichzelf afbreken. Wanneer ze in de natuur terecht komen zullen ze dus een veel beperktere schade aanrichten wanneer je ze vergelijkt met plastic tasjes.
  • Het productieproces van papieren tasjes is een stuk duurzamer ingericht. Zo is er veel minder energie en water nodig om tasjes van papier te produceren. Ook wordt er veel vaker gebruik gemaakt van groene energie, zoals windenergie of zonne-energie. Dit zorgt er ook voor dat er veel minder CO2-uitstoot is dan bij de productie van plastic.
  • Tot slot wordt papier veel dichter bij huis geproduceerd. Hierdoor kan het getransporteerd worden met duurzame manieren van transport, zoals de trein of een elektrische vrachtwagen.

Gerelateerde artikelen

Holistisch vs Atomistisch

Podotherapie volgt u bij d├ęze specialist in regio Breda

Cognitive FX in Nederland: Innovatieve Benaderingen bij Amsterdam Brain Center