Losser Digitaal
Image default
Gezondheid

Op welke manier ontstaat werkstress eigenlijk?

Op welke manier ontstaat werkstress eigenlijk?

Voel jij je weleens gestrest op het werk? Lijkt het alsof je te veel energie in je werk moet steken terwijl je daar niet eens zoveel voor terug krijgt? Stress op de werkvloer blijkt uit onderzoek op de eerste plaats van alle beroepsziekten te staan. Meer dan een miljoen werknemers lopen ieder jaar het risico om een burn-out te ontwikkelen of andere psychische klachten te krijgen. Wat is stress? En hoe zorg jij ervoor dat je werkstress voorkomt? In deze blog leggen wij uit hoe werkstress ontstaat.

Geen balans kunnen vinden op de werkvloer

Vaak is de belangrijkste oorzaak van werkstress het feit dat je de werkdruk van tevoren hebt onderschat. Het voelt fijn als je invloed en controle over je eigen werk en werkwijze hebt. Wanneer je voor iets kiest wat eigenlijk niet bij je past, raak je die controle en de motivatie om je werk te doen kwijt. Het kan voelen alsof je het werk móét doen, omdat je geen andere keuze hebt. Wanneer er een drukkere periode op de werkvloer ontstaat, hebben trouwe werknemers het idee dat ze meteen harder moeten werken. Een stapje extra zetten is gezond, maar het is niet de bedoeling dat je baas je uitmelkt. Wanneer er veel te veel werk is, moet er extra personeel aangenomen worden om de werkdruk te verlagen. Als dat niet mogelijk is moet er naar de efficiëntie van de werkwijze gekeken worden.

 

Geen aandacht voor het individu en de verharding van de maatschappij

Verder zie je vaak terug dat werknemers als nummertjes worden behandelt in plaats van personen van vlees en bloed. Werkstress ontstaat op een moment dat de werknemer zich ondergewaardeerd voelt en de focus te veel op hard werken, in plaats van medemenselijkheid ligt. Mensen kunnen zich dan onveilig voelen waardoor er stress op de werkvloer ontstaat. Werkgevers verwachten steeds meer, terwijl de medewerkers ook steeds meer energie geven. Op een gegeven moment is dat vuurtje gedoofd en kan iemand in een burn-out raken. Werkstress is één van de veroorzakers van een burn-out. Verder lijkt de maatschappij veel harder te worden, op de werkvloer is soms sprake van agressie en veeleisendheid, waardoor de medewerker eraan onderdoor kan gaan. Twijfel jij of je bepaalde burn-out symptomen hebt? Doe dan gerust een burn-out test. Onthoud wel dat dit alleen een indicatie is en dat je altijd even langs de huisarts moet gaan wanneer je klachten ervaart.

https://liberi.nl/

Gerelateerde artikelen

Zuurstoftherapie: Natuurlijke Verjonging bij Rejuvenate

Kleinschalige massagesalon in Alphen aan den Rijn

Volledig herstellen na een kruisbandblessure