Losser Digitaal
Image default
Gezondheid

Lees hier hoe je mondklachten voorkomt

Je tanden zijn op veel manieren belangrijk voor je. Ze helpen je praten, lachen en eten. Als jij voor hen zorgt, helpen zij jou ook. Sterke, gezonde tanden helpen je om op het juiste voedsel te kauwen om je te helpen groeien. Ze helpen je om duidelijk te spreken en ze zorgen ervoor dat je er goed uitziet. Mondklachten is daarom het laatste wat je wil. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen door goed voor je tanden te zorgen.  

Waarom gezonde tanden belangrijk zijn 

Door voor je tanden te zorgen, kun tandplak voorkomen. Dit is een kleverige transparante laag die aan je tanden blijft kleven. Nadat je hebt gegeten, komen de bacteriën op de suiker af die op je tanden zit. De bacteriën breken het af in zuren die het tandglazuur wegvreten, waardoor vervolgens gaatjes kunnen ontstaan. Wanneer je tandplak niet verwijdert, kan dit ook veranderen in hard tandsteen. Als je niet goed voor je tanden zorgt, kunnen gaatjes en ontstoken tandvlees je mond heel erg pijnlijk maken. Het eten van maaltijden zal moeilijker zijn en je zult minder zelfverzekerd lachen.  

Hoe je je tanden gezond kunt houden  

  • Poets minstens twee keer per dag. Doe dit na het ontbijt en voor het slapengaan. Door goed te poetsen, kun je tandplak verwijderen.  

  • Zorg dat je al je tanden en kiezen poetst. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het tandvlees poetst en een kleine massage geeft. Zo kun je eenvoudig tandvleesontstekingen voorkomen.  

  • Poets je tanden ongeveer 2 minuten en neem de tijd. Maak je gebruik van een elektrische tandenborstel, dan kun je vaak gemakkelijk een timer instellen. 

  • Gebruik je geen elektrische tandenborstel, gebruik dan een tandenborstel met zachte haren. Onthoud dat je elke 3 maanden je tandenborstel moet vervangen.  

  • Gebruik een mondspoeling. Na het poetsen en flossen, kun je het afmaken door een mondwater te gebruiken. Hiermee krijg je niet alleen een frisse mond, maar verwijder je al het laatste vuil, tandplak en bacteriën. Heb je last van een slechte adem en een beslagen witte tong? Gebruik dan een mondspoeling die dit specifiek aanpakt. 

  • Floss twee keer per dag voor het tandenpoetsen. De floss verwijdert voedsel dat verstopt zit waar je tandenborstel het niet kan krijgen, hoe goed je ook poetst. 

  • Gebruik eventueel een tongschraper om je tong mee te reinigen. Bacteriën nestelen zich graag in je tong, dus om gaatjes en ontstekingen te voorkomen, moet je ook je tong meenemen in de reiniging. Zeker als je last hebt van een witte tong is het belangrijk dat je deze aanslag verwijdert.  

  • Het is belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Naast het controleren op tekenen van gaatjes of tandvleesaandoeningen, helpt de tandarts je tanden extra schoon te houden en kun je je laten informeren hoe je het beste kunt poetsen en flossen. 

  • Let op wat je eet en drinkt. Onthoud dat de tandplak wordt veroorzaakt door suikers. Eet veel fruit en groenten en drink water in plaats van frisdrank.

 

Gerelateerde artikelen

Wat Kunnen Wij Doen tegen een Wortelpuntontsteking

Hulpverlening bij jou in de buurt

U heeft ook baat bij fysio tijdens uw zwangerschap