Losser Digitaal
Image default
Gezondheid

Holistisch vs Atomistisch

Misschien heb je het woord holistisch, holistische visie of holisme weleens voorbij zien komen. De term werd vroeger niet veel gebruikt in westerse culturen, maar komt sinds de laatste decennia steeds vaker voor. Een tendens die laat zien dat er een groep mensen is die zich niet helemaal kan vinden in de westerse, atomistische visie. Dit is het tegenovergestelde van een holistische visie en de zienswijze waarmee veel mensen in de westerse cultuur zijn opgegroeid. Maar holisme is absoluut niet een nieuwe zienswijze. Integendeel. In veel delen van de wereld is de holistische zienswijze hoe mensen duizenden, tienduizenden jaren geleden naar de wereld keken. Wat de betekenis holistisch en atomistisch is, wordt hieronder uitgelegd.

Atomistisch

Atomistisch betekent eigenlijk dat alles kan worden opgedeeld in losse delen die niet veel met elkaar te maken hebben. Bijvoorbeeld een wezen kun je opdelen in een lichaam en een geest. Daar bestaat het wezen uit, maar deze twee hebben geen invloed op elkaar.

Holistisch

Holistisch betekent juist dat alles met elkaar te maken heeft. Alles is verbonden, heeft invloed op elkaar en hangt samen in één systeem. We zijn onderdeel van het groter geheel en daarmee verbonden. Dus ons lichaam en onze geest hebben invloed op elkaar. Als we een fysiek ongeluk krijgen, kunnen we daar psychisch last van hebben. Als we een groot verlies leiden, kunnen we daar energetisch, spiritueel, psychisch en fysiek last van hebben. Omdat alles is verbonden kan iedere actie een reactie oproepen op andere vlakken. Zo kan het zijn dat een fysiek ongemak een psychische oorzaak heeft.

Meer leren

Een holistische visie brengt je meer in verbinding met de wereld om je heen. Die verbinding zal er voor zorgen dat je dichter bij je eigen kern komt. Maar om die holistische visie te ontwikkelen, moet je de atomische visie loslaten. En dat is lastig wanneer je ermee opgegroeid bent. Het is aan te raden om een opleiding of cursus te doen wanneer je meer te weten wilt komen of wilt leren over de holistische visie. Je kunt bijvoorbeeld bij ZoMa opleidingen terecht. Hier kun je verschillende cursussen volgen waar je leert op een holistische manier naar bepaalde aspecten van het leven te kijken. Bijvoorbeeld opvoeden, eten of leven in het algemeen. Het zal je helpen om anders naar het leven te kijken, waardoor je de dingen op een nieuwe manier ervaart. Succes met het vinden van de juiste opleiding!

Gerelateerde artikelen

Verbeter jouw dieet met behulp van een coach in Vught

Maak afvallen makkelijker met een maaltijdshake

Het Gemak van Herhaalrecept Aanvragen in Amsterdam