Losser Digitaal
Image default
Gezondheid

10 dingen die je moet weten over je vettere lever

We weten allemaal dat er geen betere manier is om je gezondheid te verbeteren en gewicht te verliezen dan door gezond te eten en te bewegen. Wat de meeste mensen niet weten, is dat een vette lever ook kan leiden tot overgewicht en diabetes. Een vette lever kan ook schade toebrengen aan andere organen in het lichaam, maar het is belangrijk om er iets aan te doen voordat het erger wordt. Om dit te voorkomen, zijn hier 10 dingen die je moet weten over je vette lever.

 

Wat is een vette lever?

Een vette lever is een aandoening die optreedt wanneer er een overmatige hoeveelheid vet in de lever aanwezig is. Hierdoor wordt de lever vergroot en vult deze zich met vocht, wat kan leiden tot een leverziekte. Leververvetting wordt veroorzaakt door de ophoping van vet in het hele lichaam, maar meestal door ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging.

 

Tekenen van leververvetting

Leververvetting is een aandoening waarbij de lever vet ophoopt. Wanneer uw lever vet begint op te hopen, krijgt u te maken met verschillende symptomen zoals vermoeidheid, misselijkheid, verlies van eetlust en is de kans groter dat u last krijgt van cholesterolproblemen. Leververvetting kan ook leiden tot levercirrose of kanker, omdat het een van de meest voorkomende oorzaken is van niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD). Het kan ook uw risico op het ontwikkelen van diabetes, hartaandoeningen en hoge bloeddruk verhogen als het niet goed wordt behandeld.

 

Hoe kan je je vette lever gezond krijgen?

1. Eet een vetarm, koolhydraatrijk dieet

2. 2. Zorg voor voldoende slaap

3. Vermijd alcohol en nicotine

4. Beperk uw cafeïne inname

5. Doe geen lange periodes van zitten of staan

6. Let op de hoeveelheid eiwitten die u eet

7. Neem omega-3 vetzuren

8. Schakel over op hele voedingsmiddelen, geen bewerkte voedingsmiddelen

9. Drink meer water dan u nodig heeft om gehydrateerd te blijven>>END>>

 

Wat is het verband tussen zwaarlijvigheid en diabetes?

Als mensen een vette lever hebben, ontwikkelen ze vaak obesitas en diabetes, omdat de lever meer vet produceert dan hij kan gebruiken. Dit leidt tot hoge insulineniveaus, waardoor het voor cellen moeilijker wordt om suiker uit de bloedbaan op te nemen. Het veroorzaakt ook ontstekingen in het lichaam, wat in verband wordt gebracht met obesitas en diabetes.

 

Wat doet alcohol met je lever?

Een van de bekendste oorzaken van leververvetting is alcoholgebruik. Alcohol is een veelgebruikte stof die de lever op veel verschillende manieren aantast, maar altijd schade zal toebrengen aan elk orgaan waarmee het in contact komt.

Alcohol heeft niet alleen invloed op de lever, maar ook op andere organen in het lichaam. Zo kan alcoholgebruik leiden tot diabetes en zwaarlijvigheid, beide risicofactoren voor leververvetting. Alcoholgebruik kan ook leiden tot hartziekten, die mogelijk de dood tot gevolg kunnen hebben.

 

10 dingen om te onthouden over je vette lever.

1. Je lichaam produceert veel triglyceriden.

2. Een vette lever heeft drie componenten: Vet, eiwit, en gal.

3. De lever kan deze stoffen niet afbreken, dus hopen ze zich op in de levercellen.

4. Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van een leververvetting; de meest voorkomende zijn alcoholgebruik, suikerziekte, overgewicht en veel stress.

5. Telkens wanneer u iets eet of drinkt dat vet bevat, gaat het rechtstreeks naar uw lever, waar het wordt geoxideerd en omgezet in energie of gebruikt als brandstof voor uw cellen. 6. Uw dieet speelt een belangrijke rol in uw gezondheid en gewichtsbeheersing (maar niet alle dieetplannen werken).

7. Overtollig vet kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken die leiden tot vele problemen zoals hoge bloeddruk of hartkwalen.

https://www.dietistmandybreure.nl

Gerelateerde artikelen

Wat doet een kindercoach precies om je te helpen?

Met een snurkbeugel op maat is snurken verleden tijd

Cognitive FX in Nederland: Innovatieve Benaderingen bij Amsterdam Brain Center