Losser Digitaal
Image default
Aanbiedingen

E step voor thuis of op het werk; een goed idee?

Je ziet regelmatig iemand voorbij zoeven op een hoverboard, dat is een soort gedraaid skateboard met een elektromotor. Eigenlijk mogen die hoverboards niet op de openbare weg rijden, dat geldt ook voor elektrische skateboards, monowheels en de e step waar we het op deze pagina over hebben. Waar mag je wél rijden en wat is dan het nut van deze vervoermiddelen?

 

Veel nieuwe elektrische vervoermiddelen

Het lijkt wel alsof er op alle producten met wieltjes accu’s geplakt worden tegenwoordig. Het begon met de elektrische fiets, maar nu is het hek van de dam. Op de Segway en enkele e steps na mogen ze alleen niet op de openbare weg rijden. Een scootmobiel mag dan weer wel, want die valt onder een andere classificering volgens de overheid. Dat klinkt tegenstrijdig maar dat is de Nederlandse wet. Op zich kan een e step voor velen een uitkomst zijn. Zo rijd je snel naar het treinstation of naar je werk, maar helaas mag het dus niet. Toch zijn er genoeg plaatsen om wel gebruik te maken van elektrisch aangedreven steps.

 

Hoe werkt een estep?

Er zijn verschillende merken en modellen, met name de Xiaomi M365 of de ‘rebranded’ Dutchebike GO2 die te bestellen is bij Fastfuriousscooters.nl zijn in trek. Dit zijn steps met een handvat die in te klappen valt voor eenvoudig transport en opbergen. Deze e step is voorzien van twee 8 inch banden en een motor met een vermogen van 350 Watt. De accu levert 36 Volt op 6 Ampère en het opladen duurt 2,5 uur. Dan kun je ongeveer 20 kilometer rijden, met een maximale snelheid van 20 km/u. Met een rijklaar gewicht van 12 kilo is het een handzame en handige tweewieler. Dit model heeft ook verlichting, wat in de schemer of binnen de zichtbaarheid verhoogt.

 

Waar mag je wél rijden?

Dat klinkt allemaal erg aantrekkelijk, en de prijs valt ook nog reuze mee. Toch mag je er niet mee op de openbare weg rijden. Wij houden je niet tegen, maar je bent niet verzekerd, je riskeert een boete en de e step kan worden ingenomen. Hoe vaak dat in praktijk gebeurt is niet bekend, iedereen mag voor zich bepalen of ze het risico willen nemen. We adviseren wel goed op de omgeving te letten want 20 km/u is toch een behoorlijke vaart. Maar waar mag je wel rijden dan?

 

Op eigen terrein

Je mag thuis in de woonkamer rondjes rijden, in de garage, in de tuin of op een landgoed als je die ruimte hebt. Dat is helemaal legaal, want een e step zoals je die bij een Nederlandse leverancier zoals Fastfuriousscooters.nl koopt voldoet netjes aan de Europese regelgeving. Als je de ruimte hebt, en je vindt het leuk of handig om hiermee rond te rijden is de aanschaf zeker het overwegen waard.

 

Op het werk

Er zijn volop bedrijven met grote magazijnen, een loods of werkzaam in een groot, herbestemd pand die dagelijks flinke afstanden moeten afleggen. In Nederland zul je dan eerder kiezen voor een fiets dan voor een brommer met benzinemotor. Elektrische vervoermiddelen zijn dan ideaal, zeker omdat de prijs vaak reuze meevalt. Een hoverboard is niet voor iedereen, je moet over een goede balans beschikken. Een Segway is dan weer behoorlijk aan de prijs, een e step biedt een goede balans tussen prijs en mobiliteit. Je mag dus op eigen terrein rijden, houd uiteraard altijd rekening met de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid voor medewerkers.

 

We hopen dat er een tijd komt dat elektrische step gewoon toegestaan wordt op de openbare weg, tot die tijd zijn er gelukkig nog andere plekken om helemaal legaal met een e step te rijden. Voor het werk, of gewoon omdat het leuk is!

Gerelateerde artikelen

Meer naamsbekendheid? Een animatie laten maken helpt.

Waarom je een refurbished iPhone moet kopen

Verzwaringsdeken: de wetenschap