Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Wat je moet weten over een groene lening

Ecologische verbouwingen aan de woning, zoals bijvoorbeeld het installeren van groene zonnepanelen op het dak en het isoleren van de vloeren, glas, daken en muren leveren naast een bescheiden bijdrage aan het milieu ook aanzienlijke voordelen voor jezelf op. Voor de financiering van energiebesparende renovaties bieden overheden en banken sinds een aantal jaar een speciaal krediet met een uiterst relatief voordelige rentevoet. In dit artikel vertellen we meer over een zakelijke lening afsluiten. Meer weten? Lees dan verder!

Extra lage rente

De groene lening staat algemeen bekend als een vorm van lenen die vergeleken met andere kredietvormen de laagste rente betreft. Dankzij de lage rente en de resulterende besparing op de energiefactuur, wat in deze tijden zeker geen overbodige luxe is, verdient een groene lening zichzelf op (korte) termijn volledig terug. Hoe werkt een groene lening? Een groene lening is dus niets anders dan de ‘groene’ variant van een standaard renovatiekrediet. Er is geen hypotheek aan verbonden en financieel-technisch valt deze leenvorm onder de regelgeving voor leningen op afbetaling. Het geleende bedrag wordt in één keer op je rekening gestort. Verder kent deze leenvorm veel overeenkomsten met een persoonlijke lening. Dat wil zeggen dat de lening tussentijds niet duurder wordt door de vaste rente, vooraf duidelijk en overzichtelijk is wat de vaste maandlasten zijn en wanneer de schuld volledig moet zijn afgelost.

 

Voor welke verbouwingen kun je een groene lening aanvragen?

Er zijn verschillende soorten verbouwingen aan de woning denkbaar met een duurzaamheidsoogmerk. Een energiebesparende woonoplossing kan bijvoorbeeld zijn het installeren van een warmtepomp of een zonneboiler. Maar ook voor het financieren van zonnepanelen en/of het isoleren van vloeren, daken en muren kan een groene lening uitkomst bieden. Houd er wel rekening mee dat je minimaal 18 jaar oud bent en dat de looptijd maximaal 10 jaar is. Daarnaast gelden er minimale inkomenseisen volgens de leennormen van de VFN. In de praktijk hoeft de gehele renovatie aan de woning niet per se een ecologisch karakter te hebben om in aanmerking te komen voor een groene lening. Bepaalde kredietverleners beoordelen de plaatsing van een domoticasysteem ook als een groene verbouwing. Het loont daarom de moeite om groene leningen van verschillende kredietverleners met elkaar te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar de rentepercentages, maar lees ook de kleine lettertjes en voorwaarden.

https://www.swishfund.nl/zakelijke-lening/

Gerelateerde artikelen

Wat zijn de 3 meest bekende rechtsgebieden?

Afzetpaaltjes: Wat zijn ze en waar worden ze voor gebruikt?

De voordelen van het volgen van een opleiding automonteur