Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Wat is de rol van NEN 1010?

Als je werkt in de elektrotechnische installatiebranche, kun je niet om NEN 1010 heen; een laagspanningsinstallatie aanleggen doe je met de veiligheidsbepalingen van NEN 1010. Ook als je voor je werk een installatie uit moet breiden of aanpassen, doe je er goed aan om op de hoogte te zijn van NEN 1010. Gebouwen inspecteren doe je eveneens met de bepalingen van NEN 1010. Zodoende hebben veel mensen er belang bij om te weten wat NEN 1010 inhoudt. Maar wat is precies de rol van NEN 1010?

De rol van NEN 1010 in de woningbouw

De woningbouw kan niet zonder NEN 1010. Hetzelfde geldt voor de utiliteitsbouw. In beide sectoren wordt veelvuldig met elektrotechnische installaties gewerkt. Als je te weten wilt komen hoe je op een veilige manier met elektrische installaties werkt, doe je er goed aan de NEN 1010 cursus te volgen. Uiteraard volg je deze cursus bij NEN. Zij hebben ook het auteursrecht. Je leert bijvoorbeeld hoe je wijzigingen doorvoert in een installatie, alsook hoe je een installatie uitbreid. De voorschriften waaraan je je moet houden als je met laagspanning werkt, zijn op Europees niveau vastgesteld. Namelijk in de zogeheten HD 60364-reeks. Uiteraard heeft dit grote invloed op de manier van werken in Nederland.

Duidelijke afspraken

In België heb je vergelijkbare reeks veiligheidsbepalingen, namelijk het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. De bepalingen zijn praktisch van aard. Daaraan zie je terug dat mensen die in de sector werken, een grote invloed hebben gehad op de inhoud van NEN 1010. Samen met de branche zijn de voorschriften ontwikkeld. De normen zijn minimumveiligheidseisen. Dat wilt zeggen dat, om veilig te kunnen werken, je je tenminste moet houden aan de bepalingen van NEN 1010.

Waar komen de voorschriften van pas?

Elektrische installaties zie je ontzettend veel. Een woning kan een dergelijke installatie hebben, maar bijvoorbeeld ook een kantoor. De landbouw maakt veelvuldig gebruik van elektrische installaties, alsook kermissen, havens en oplaadpunten. Als je op de een of andere manier te maken hebt met elektrische installaties, doe je er goed aan je te verdiepen in de rol van NEN 1010. Dat kun je doen door een cursus te volgen.

Gerelateerde artikelen

Alles over ontslag op staande voet

Theoriecursus in Den Haag

Onmisbare labels in een magazijn: hulpmiddelen voor efficiƫntie en orde