Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Projectmanager worden in de IT? Zo vervul jij jouw IT-droombaan!

Ben jij iemand die werkt of gaat werken binnen de IT of ICT en droom je ervan om vroeg of laat projectmanager te worden? Dat valt te begrijpen, want het betreft een mooie en waardevolle functie. Maar wat doet een IT projectmanager eigenlijk precies? En misschien nog wel belangrijker: hoe word je er een? Hieronder meer!

Wat doet een IT projectmanager bij Hello Professionals?

Kort gezegd is een IT projectmanager verantwoordelijk voor het in goede banen leiden en succesvol uitvoeren van verschillende soorten projecten op het vlak van IT en ICT. Daarmee is nog niet alles gezegd. Het takenpakket is, afhankelijk van het project en het type organisatie, namelijk vaak een stuk breder. Verdere taken kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Het samenstellen van een geschikt team voor de uitvoering van het project.
  • Het leiden en begeleiden van technisch (interim, freelance of regulier) personeel bij de uitvoering van het IT project.
  • De voortgang van projecten, op het vlak van deadlines en kosten, bewaken en hierover rapporteren.
  • Communiceren met verschillende partijen, zoals klanten, aannemers en andere stakeholders.
  • Het vergaderen met en het op de hoogte stellen van het hogere management van een organisatie. De projectmanager leidt de projectplanningsvergadering.
  • Controleren of een project voldoet aan de laatste wet- en regelgeving.
  • Achteraf evaluaties voeren over het afgeronde project.

Relevant is dat niet elke projectmanager even diepgaand betrokken is bij een IT-project. Bij sommige projecten is een projectmanager nodig die inhoudelijk meedenkt. Bij andere projecten is het voldoende dat de projectmanager toezicht houdt op de planning. Afhankelijk van het type IT projectmanager dat je wil worden, heb je meer of minder kennis van IT en ICT nodig. De IT vacatures of ICT vacatures over deze functie, vermelden doorgaans wat de werkzaamheden zijn.

Hoe IT projectmanager worden?

Kijk je naar IT vacatures of ICT vacatures voor de functie als projectmanager, dan ontdek je daarin een aantal vaak voorkomende eisen. Het is essentieel dat je kwaliteiten van leiderschap bezit. Daarnaast moet je resultaatgericht en flexibel kunnen werken en beslissingsvaardig zijn. Verder moet een projectmanager communicatief vaardig zijn.

IT projectmanager word je niet zomaar. Binnen veel organisaties is het een relatief ‘hoge’ functie. Dat zie je aan de vrij hoge eisen die reguliere vacatures, interim vacatures en IT freelance opdrachten stellen. Veel vacatures vragen minimaal een aantal jaren werkervaring en een afgeronde HBO of WO-studie. De eisen verschillen echter sterk per organisatie. Zo vragen overheidsorganisaties bijvoorbeeld dat je ervaring hebt met werken bij of voor de overheid. Afhankelijk van de door jou gevolgde vooropleiding(en), kan het waardevol zijn om je om te scholen om zo de kneepjes van het vak te leren.

Van kandidaten voor de functie als IT projectmanager wordt tot slot in veel gevallen kennis van de in de projectmanagement gebruikelijke methodes verwacht. Denk aan Agile of Waterfall.

https://hello-professionals.nl/

Gerelateerde artikelen

Hoe zet je een marktonderzoek op?

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Redenen voor het kopen van een vakantiehuis aan de Costa Blanca