Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Een goedkope zorgverzekering, bestaat dat wel?

Een goedkope zorgverzekering, bestaat dat wel?

Ieder jaar, zo rond het begin van de herfst, wordt Nederland geïnformeerd over de verwachte kosten van de zorgverzekering in het aankomende jaar. Het gaat hierbij dan over de kosten van de basisverzekering. Verzekeraar DSW geeft hierbij vaak als eerste haar nieuwe premie vrij. Ook dit jaar was dat het geval en het bleek meteen dat de nieuwe premie, met 118 euro per maand, hoger ligt dan door het kabinet werd voorgesteld, dat immers een bedrag van 113 euro verwachtte.

Een kwestie van vergelijken

Voor veel mensen dus aanleiding om in de laatste maanden van het jaar op zoek te gaan om een zorgverzekering te kiezen die toch alle verwachte kosten afdekt. Tijd derhalve om een zorgvergelijker te raadplegen waarin de verschillende opties naast elkaar worden gelegd en een gedegen afweging kan worden gemaakt welke verzekeraar het beste aansluit bij de gewenste dekking.

Het zit in de details

Wanneer je, bijvoorbeeld met behulp van de zorgvergelijker, op zoek gaat naar de goedkoopste zorgverzekering zitten de verschillen in de details. De dekking van de zaken die onder de Basisverzekering vallen is in alle verzekeringen hetzelfde. Echter, afhankelijk van de keuze voor de soort verzekering, een Naturapolis of een Restitutiepolis, is er wel een verschil in premie. Dit komt doordat de Naturapolis alleen rechtstreeks aan zorgverleners vergoed waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Wil je een andere zorgverlener of behandelaar, dan moet je zelf een deel van de kosten bijbetalen. De Restitutiepolis kent deze voorwaarde niet en biedt dus een vrije keus in zorgverlener. Ten aanzien van de aanvullende verzekering is het geheel afhankelijk waar je je voor wilt bijverzekeren. Sommige verzekeraars bieden een zogenaamd cafetariamodel, waarbij je zelf kunt aangeven welke onderdelen je in de aanvullende verzekering wilt opnemen. Vaak is dit wel in ‘pakketten’ opgenomen. Zaken die van belang zijn in de overweging van welke onderdelen aanvullend te verzekeren zijn leeftijd, wel of geen kinderen en specifieke klachten die een bepaalde behandeling vragen. Naast de aanvullende zorgverzekering is er dan ook nog de aanvullende tandartsverzekering. Ook hier geldt dat hoe meer zorg je hier denkt nodig te hebben, des te hoger de verzekeringspremie wordt. Bij kinderen zijn dan zaken als orthodontie zeker een punt van aandacht om te onderzoeken hoe dit is meeverzekerd.

Korting? Korting!

Maar natuurlijk zijn er ook nog andere mogelijkheden om de kosten van de zorgverzekering te beperken. Denk hierbij aan het gebruik maken van collectiviteitsaanbiedingen. Vaak loopt dit via werkgevers die voor hun werknemers gunstige voorwaarden met verzekeraars hebben afgesloten, maar er zijn ook onafhankelijke aanbieders zoals bijvoorbeeld United Consumers, maar ook gemeenten die hun inwoners met een laag inkomen hierbij ondersteunen. Overigens is de collectiviteitskorting die mag worden gegeven in 2020 naar 5% teruggebracht. Dit was tot op heden 10%. Mocht je in de gelegenheid zijn om je zorgverzekeringspremie in één keer te betalen, dan levert dit ook nog een korting op. Reken hierbij op 2-3%. De laatste optie om je premie te verlagen is het verhogen van het eigen risico. Dit is echter een optie die je alleen moet overwegen wanneer je verwacht weinig tot geen gebruik te maken van zorgverleners. En omdat je gezondheid, en daarmee de zorgbehoefte, zich niet altijd laat voorspellen is dit dus een keuze waar ook een risico aan zit.

 

Gerelateerde artikelen

Verschil tussen stacaravan en chalet

Kantelaar: Innovatief gereedschap voor efficiƫnte logistiek

Alles over crypto