Losser Digitaal
Image default
Zakelijk

Een dag in het leven van: Functioneel Applicatiebeheerder

Bedrijven en organisaties werken vandaag de dag met een hoop ICT-gerelateerde applicaties. Deze applicaties zijn essentieel voor de dagelijkse gang van zaken. Het is dus van groot belang dat er mensen zijn die deze applicaties goed onder de knie hebben. Als functioneel applicatiebeheerder ben je zo iemand. Je bent een allround specialist op het gebied van applicaties. Meer weten over wat een functioneel applicatiebeheerder zoal doet? Je leest het hieronder!

Wat is een functioneel applicatiebeheerder?

Om te beginnen moet je begrijpen dat de term ‘functioneel applicatiebeheerder’ niet helemaal correct is. Deze term is eigenlijk ontstaan door ‘fouten’ in verschillende ICT en IT vacatures. Enerzijds heb je de functie als applicatiebeheerder en anderzijds de functie als functioneel beheerder.

Een functioneel beheerder is business-georiënteerd en gaat na hoe applicatieprocessen ervoor kunnen zorgen dat de business haar doelstellingen wat betreft kosten en kwaliteit behaalt. De functie als applicatiebeheerder daarentegen, is een stuk ICT-technischer van aard. De applicatiebeheerder werkt voor vraagstukken samen met IT-specialisten en houdt zich bezig met de achterkant van software.

Maar wat is dan een functioneel applicatiebeheerder? Ongeveer een combinatie van bovenstaande functies. Veel bedrijven geven tegenwoordig IT vacature functioneel applicatiebeheerder uit, omdat ze geen onderscheid maken tussen applicatiebeheerders en functioneel beheerders. Ga je werken vanuit IT-detachering of ICT-detachering als functioneel applicatiebeheerder, dan kan je dus maar beter een allrounder zijn!

Dagelijkse werkzaamheden functioneel applicatiebeheerder

Als functioneel applicatiebeheerder binnen de IT of ICT, zijn je dagen vaak erg divers. De rode draad is telkens dat jij ervoor moet zorgen dat applicaties naadloos aansluiten op wat het bedrijf of de organisatie wil bereiken. Daarbij realiseer jij je dat gebruikers een applicatie kunnen maken of breken. Hierom ondersteun jij deze gebruikers bij het reguliere gebruik en bij fouten.

Op een gemiddelde dag komt het voor dat een werknemer bij je langskomt met een ‘fout’ in de software. Daarnaast willen dingen soms gewoon niet lukken. Niet iedereen is even bedreven binnen de IT en ICT. Je ondersteunt de werknemer en kijkt waar het probleem vandaan komt.

Ben je vanuit IT-detacheren  of ICT-detachering werkzaam als functioneel applicatiebeheerder, dan houd je je in de meeste gevallen niet heel veel bezig met programmeren. Hoewel je binnen specialistische software beschikt over een ruime set aan permissions, schakel je problemen die bij de bron moeten worden opgelost, altijd door.

Wat je wél doet is verantwoordelijkheid dragen voor de inrichting van bepaalde softwarematige ICT-applicaties. Je richt deze applicaties verschillend in, afhankelijk voor wie je het doet. Zo heeft werknemer A baat bij een andere inrichting dan werknemer B. Afhankelijk van het bedrijf of de organisatie waar je werkzaam bent, zorg je er ook voor dat de applicaties voldoen aan huidige wet- en regelgeving.

Je lost op een gemiddelde dag dus problemen van werknemers op en je richt applicaties in. Daarnaast doe je nog iets: onderhoud. Je controleert of de applicaties die jij beheert nog volledig up-to-date (en dus functioneel) zijn. Zo niet, dan voer jij updates uit. Soms moeten applicaties ook worden geüpdatet omdat er nieuwe koppelingen aan het systeem worden toegevoegd.

https://hello-professionals.nl/

Gerelateerde artikelen

BPMtotaal.nl: Uw BPM Specialist voor Auto Invoer

Ga voor kwaliteit en huur een professionele glazenwasser in

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer?