Losser Digitaal
Image default
Wonen

Welke BBQ is de juiste?

Waarschijnlijk de belangrijkste vraag in het barbecue-universum: Welke barbecue kies ik? Welke variant heeft welke voordelen en nadelen?

Houtskoolgrill:

Een houtskoolgrill is waarschijnlijk de meest klassieke manier van barbecueën. Veel mensen geven de voorkeur aan deze variant omdat de brandende houtskool de barbecue een onderscheidend aroma geeft. Bij elk tankstation kun je voor een paar euro houtskool kopen. Natuurlijk zijn er bijna geen grenzen aan de prijs. Het nadeel van barbecueën met houtskool is de tijdsfactor en de rookontwikkeling.

Het duurt natuurlijk langer totdat de houtskool bedekt is met een witte laag. Je moet het vlees of de groenten niet eerder op de BBQ leggen, anders kunnen schadelijke stoffen worden geabsorbeerd. Door de hoge rookontwikkeling van de houtskool is bijvoorbeeld barbecueën op balkons niet erg geschikt.

Gas BBQ:

Een gas BBQ wordt na de aankoop met enige moeite aangesloten, aangezien eerst de relatief zware gastank geplaats moet worden, die het rooster uiteindelijk van gas voorzien. Maar als deze is aangesloten, is de BBQ al binnen 10 tot 15 minuten op grilltemperatuur en dus klaar voor gebruik – een duidelijk tijdsvoordeel dus. Bovendien produceren gasbarbecues niet veel rook.

Elektrische BBQ:

Een elektrische BBQ is een andere mogelijkheid om je vlees of groenten te barbecueën. Elektrische BBQ’en bereiken binnen enkele ogenblikken hun bedrijfstemperatuur.

Daarnaast is het mogelijk om met een elektrische BBQ ook op het balkon te barbecueën zonder de grote buren te storen. De rookontwikkeling is tot een minimum beperkt. Bovendien is een elektrische BBQ vrij snel te reinigen.

Vanwege de benodigde elektriciteitsaansluiting is barbecueën in de natuur echter niet mogelijk. Puristen beschuldigen de elektrische BBQ echter van een gebrek aan grillgevoel.

Lavastone BBQ

Een lavasteengrill is in principe een gasgrill waarbij het grillgerecht niet direct door gasvlammen wordt gekookt, maar de warmte wordt doorgegeven aan lavastenen, die het opslaan en vervolgens doorgeven aan het grillgerecht. De rookontwikkeling in lavasteenroosters is dan ook zeer gering.

Conclusie

Welke BBQ variant je kiest, hangt natuurlijk af van je individuele voorkeuren en iedereen moet dit zelf beslissen. Je kunt online veel modellen vergelijken. Zo krijg je een goed overzicht van het enorme aanbod.

Gerelateerde artikelen

Je eigen huis verkopen zonder makelaar

Boxspring kopen?

Uitlopende broeken: De comeback van een klassiek modestatement