Losser Digitaal
Image default
Wonen

Wat levert de plaatsing van zonnepanelen op?

Ben je op zoek naar zonnepanelen in Amersfoort? Hoeveel zonnepanelen je opleveren hangt van verschillende factoren af. Allereerst welk type zonnepaneel je kiest, en ook de plaatsing heeft invloed. De opbrengst van zonnepanelen is op twee verschillende manieren uit te drukken; financieel rendement en opbrengst in kWh. Het financieel rendement geeft aan hoe winstgevend de zonnepanelen zijn. Doordat zonnepanelen in prijs gedaald zijn en de techniek de laatste jaren flink vooruit is gegaan worden zonnepanelen een steeds aantrekkelijke investering. Momenteel ligt het financiële rendement op zonnepanelen van Sondi Solar tussen de 13 en 16%. Het is dus een stuk voordeliger om te investeren in zonnepanelen dan om je geld op een spaarrekening te laten staan.

 

Opbrengst in kWh

Stroom wordt gemeten in kWh. Wat een zonnepaneel oplevert in kWh wordt ook wel de opbrengst genoemd. Er zijn verschillende factoren die bepalen wat de opbrengst van een zonnepaneel is. Denk hierbij aan de hellingshoek, de oriëntatie en de zonnestraling. Maar ook weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Zonnepanelen leveren het meest op bij een temperatuur van rond de 20 graden. Een paneel van 325 Wp betekent dan ook niet dat het zonnepaneel 325 kWh oplevert. De gemiddelde oplevering is ongeveer 0.90 kWh per 1 Wp.

 

Soort zonnepaneel

Wat een zonnepaneel oplevert hangt ook af van het type zonnepaneel. Op dit moment hebben de monokristallijne zonnepanelen het hoogste rendement. De polykristallijne zonnepanelen staan op dit moment op de tweede plaats. Omdat polykristallijne zonnepanelen een minder goed ontwerp hebben zijn ze minder aan te bevelen. Een andere mogelijkheid is om glas-op-glas panelen of amorfe panelen te nemen. Dit is echter niet aan te raden aangezien ze erg duur zijn en bovendien een zeer laag rendement hebben. De monokristallijne zonnepanelen zijn de beste investering als je zonnepanelen aan wilt schaffen. Deze hebben namelijk de beste prijs-kwaliteitsverhouding. 

 

Gerelateerde artikelen

U wilt een huis kopen in Assen

Fossiele brandstoffen; niet meer van deze tijd…

Je nieuwe bank beschermen