Losser Digitaal
Image default
Wonen

Waarom je ook samengeperste houtbriketten wilt gaan stoken in je kachel of haard?

Samengeperste houtbriketten zijn een aantrekkelijke optie voor het stoken in kachels of haarden om verschillende redenen:

 1. Efficiëntie: Houtbriketten zijn samengeperst houtmateriaal, vaak gemaakt van zaagsel, houtsnippers of houtafval. Door het compressieproces hebben ze een hogere dichtheid dan gewoon hout, wat betekent dat ze langer branden en een consistente en langdurige warmteafgifte bieden.

 2. Milieuvriendelijk: Omdat houtbriketten worden gemaakt van houtafval en zaagsel, zijn ze een duurzame en milieuvriendelijke brandstof. Het gebruik ervan helpt om houtafval te verminderen en draagt bij aan een verminderde CO2-uitstoot in vergelijking met het verbranden van fossiele brandstoffen.

 3. Lagere vochtigheid: Houtbriketten worden geproduceerd met een lager vochtgehalte dan traditioneel hout. Hierdoor kunnen ze beter worden opgeslagen en branden ze efficiënter, met minder rook en uitstoot van schadelijke stoffen.

 4. Gemakkelijke opslag: Houtbriketten zijn compact en stapelbaar, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden opgeslagen zonder veel ruimte in beslag te nemen. Dit in tegenstelling tot traditioneel hout, dat vaak veel ruimte inneemt en extra inspanning vereist bij het stapelen en hanteren.

 5. Minder asresten: Bij het verbranden van houtbriketten wordt er over het algemeen minder as geproduceerd in vergelijking met traditioneel hout. Dit zorgt voor minder reiniging en onderhoud van uw kachel of haard.

 6. Consistente kwaliteit: Houtbriketten worden in de fabriek geproduceerd en hebben een uniforme samenstelling, waardoor ze een voorspelbare verbranding bieden zonder onverwachte vuurschommelingen.

 7. Geschikt voor gesloten systemen: In sommige regio’s zijn open haarden met traditioneel hout beperkt vanwege milieubeperkingen. Houtbriketten kunnen een geschikt alternatief zijn, omdat ze efficiënter en milieuvriendelijker zijn.

Het is belangrijk om op te merken dat het altijd essentieel is om de aanbevelingen van de fabrikant en de specifieke instructies voor uw kachel of haard op te volgen, ongeacht het type brandstof dat u gebruikt. Zorg er ook voor dat u houtbriketten koopt bij gerenommeerde leveranciers om een goede kwaliteit te garanderen.

Nestro briketten of RUF houtbriketten?

Beide Nestro briketten en RUF houtbriketten zijn populaire keuzes als samengeperste houtbriketten, maar ze hebben enkele verschillen in hun vorm en eigenschappen. Hier is een vergelijking van beide soorten:

 1. Nestro briketten:
 • Vorm: Nestro briketten hebben meestal een vierkante vorm met een gat in het midden. Hierdoor hebben ze een groter oppervlak, wat kan bijdragen aan een snellere ontbranding.
 • Samenstelling: Ze worden gemaakt van zaagsel, houtsnippers en andere houtresten die onder hoge druk worden samengeperst zonder toevoeging van bindmiddelen.
 • Brandduur: Nestro briketten hebben over het algemeen een snellere ontbranding en branden iets korter in vergelijking met RUF briketten.
 • Asresten: Het asgehalte bij Nestro briketten is doorgaans iets hoger dan bij RUF briketten.
 1. RUF houtbriketten:
 • Vorm: RUF briketten hebben een rechthoekige vorm met scherpe hoeken en een glad oppervlak. Ze zijn dichter dan Nestro briketten en hebben een hogere energiedichtheid.
 • Samenstelling: Ook RUF briketten worden gemaakt van puur houtmateriaal, zonder toevoeging van bindmiddelen. Ze worden onder hoge druk samengeperst tot hun karakteristieke vorm.
 • Brandduur: RUF briketten hebben een langere brandduur en branden trager en constanter dan Nestro briketten.
 • Asresten: Omdat RUF briketten dichter zijn en een hogere energiedichtheid hebben, produceren ze over het algemeen minder asresten dan Nestro briketten.

Over het algemeen zijn beide soorten briketten geschikt voor gebruik in kachels en haarden. De keuze tussen Nestro en RUF briketten hangt af van uw persoonlijke voorkeur, de beschikbaarheid in uw regio en de specifieke behoeften van uw verwarmingssysteem. Sommige mensen geven de voorkeur aan de snellere ontbranding van Nestro briketten, terwijl anderen de langere brandduur en hogere energiedichtheid van RUF briketten waarderen. Het is een goed idee om beide soorten uit te proberen en te zien welke het beste werkt voor uw situatie.

Gerelateerde artikelen

Als glazenwasser dien je in het bezit te zijn van professioneel materieel

Kruimels zuigen met stijl

Verrijk je huis met een canvas schilderij